ŠEVKO OMERBAŠIĆ:

'Kuran će pretrpjeti uvredu. Ljudi neće!'

09.09.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Evangelistički pastor Terry Jones iz male crkve Dove World Outreach Center u Gainnesvilleu na Floridi, s pištoljem na svom radnom stolu, pokrenuo je bijes muslimana diljem planeta

Posljedice njegova najavljenoga suludoga čina, javnoga spaljivanja časnog Kurana u povodu godišnjice napada na World Trade Center u New Yorku i na zgradu Pentagona u Washingtonu, mogle bi biti katastrofalne i prouzročiti mnoge smrti.

Jonesa je svijet do sada smatrao samo čudakom, autorom knjige u kojoj sotonizira islam i u kojoj najavljuje da muslimani samo čekaju pobjedu nad Amerikancima kako bi mogli vladati SAD-om. Sada ga pak smatraju opasnim, opasnijim od mnogih terorističkih ćelija.

Iako mu je lokalna vlast Gainesvillea zabranila lomaču za Kuran ove subote, on ne prihvaća naredbu i kaže: 'Kuran samo nosi ljude u pakao, u vječnu vatru, zato i ta knjiga zaslužuje vatru!' General David Petareus, zapovjednik savezničkih i američkih trupa u Afganistanu, najavljuje da će slika gorućeg Kurana talibani i Al Kaida iskoristiti u propagandne svrhe da bi gurnuli sve više ljude u spiralu nasilja te da raste opasnost od žešćih sukoba i stradavanja civila.

Bijes muslimana nepobitno raste, tim više što se Jonesova akcija poklapa s krajem svetog mjeseca Ramazana. Alarm se pali u svim dijelovima svijeta zbog straha da se ponovi eskalacija sukoba kakvi su već viđeni u sličnim prigodama. Godine 2006, desetak je osoba smrtno stradalo u Kabulu tijekom prosvjeda koje su se dogodili nakon objavljivanja za muslimane uvredljive karikature proroka Muhameda u danskom listu Jyllands-Posten.

Prošlog siječnja, afganistanski su vojnici ubili osam civila koji su prosvjedovali zbog drugoga oskvrnjivanja Kurana. 'U situaciji u kojoj se nalazi Afganistan, čin pastora Jonesa može dovesti do stradavanja brojnih afganistanskih civila kao i stranih humanitarnih djelatnika', objašnjavaju predstavnici Acbara, agencije koja koordinira stranu pomoć zemlji.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj islamskoj zemlji svijeta, već se prosvjedovalo pred američkim veleposlanstvom u Džakarti, a najavljuju se jači nemiri ako Jones obistini svoje zle namjere. Prosvjeduje se i u drugim indonezijskim gradovima.
'Bit će to velika prilika za terorizam. Želite se boriti protiv njega ili ga potaknuti?' pitao je jučer šeik Abdel el Moati el Bayumi, jedan od direktora Al Azhara, važne islamske institucije koja u Kairu vodi sveučilište na kojem je u lipnju 2009. američki predsjednik Barack Obama održao vrlo važan govor o pomirenju kršćana, židova i muslimana.

El Moati je pozvao Washington da onemogući pastora Jonesa. 'Ako američka vlada ne uspije zaustaviti tog čovjeka, dala bi važan poticaj vjerskom terorizmu, pogoršala bi do neslućenih razmjera odnose SAD-a i islamskog svijeta i povećala mržnju većine muslimana prema SAD-u', kazao je ugledni islamski teolog. Esam al Erian, jedan od vođa organizacije Muslimanska braća, zabranjene u Egiptu, kazao je da spaliti Kuran podsjeća na barbarizam inkvizicije i da to neće ostati bez žestokih reakcija.

U izjavi za tportal.hr, predsjednik Mešihata islamske zajednice u RH, Ševko ef. Omerbašić, kaže da je to sve žalosno i jadno. On ipak vidi da raste svijest za to kako vjerski animoziteti vode do većih katastrofa i da se treba raditi na vjerskoj toleranciji.
'Kuran će pretrpjeti tu uvredu, ali će se naći mnogi onih koji će reagirati nasilno, što moramo žaliti i pokušati spriječiti', kazao nam je. Omerbašić je pozvao na poštivanje drugih i na aktivno trpljenje. Shvaća nemoć američkog predsjednika i strepi za njega u naletu ekstremne i religiozne desnice koja je uzela maha u doba Busha i Cheneyja.