'NADARINA' ZA NAIVNE

Kupujmo hrvatsko ili Pokradimo Hrvatsku

16.11.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Pad Nadana Vidoševića malo koga je iznenadio, rijetki su čak osjetili satisfakciju zbog toga, budući da su mediji opetovano upozoravali na sumnjive razmjere njegove imovine, a paralelno s tim na korupcijske repove koje je vukao sa svakom novom utjecajnom funkcijom koju je obnašao. Stoga se mnogima njegovo uhićenje čini 20 godina zakašnjelim. Dodatno frustrira, pa čak i deprimira činjenica da je takvom čovjeku dopušteno da sve poštene građane ove države godinama besramno potkrada i čini magarcima. Kako li se tek osjećaju oni koji su nasjeli na uspješan marketinški (domoljubni) trik 'Kupujmo hrvatsko', a takvih je jako, jako puno

Brojka, naravno, ne može dosegnuti godišnji utržak od pet milijuna kuna koliko je u ime te akcije, sumnja Uskok, šarmantni Nadan Remorkerom izvlačio u vlastiti i džep svojih suučesnika u pljački. Za poduzetnike bi se moglo reći da su plaćali 'nadarinu' uvjereni da će preko HGK prosperirati. Nakon što Uskok sve zbroji i oduzme te pretoči u vjerodostojnu optužnicu, a poreznici popišu megalomansku imovinsku karticu sa svom silom nekretnina, umjetnina i ostalog, podzetnici će dobiti okvirne parametre te iskalkulirati koliko su zapravo prosperirali u 'dealu' s Nadanom.

Padom dugogodišnjeg šefa u HGK-u je zavladao muk i obezglavljenost. Nije poznato što je razlog tome: nesposobnost, strah da će i nekima od njih Uskok pokucati na vrata ili totalna opčinjenost moćnim šefom. Tek jučer su dobili Vladinu tutoricu da im pomogne u postnadanovskoj tranziciji. Možda će u međuvremenu postavljena gospođa Sabina Škrtić smisliti što reći članovima HGK-a, ali i onim naivnim građanima koji su povjerovali akciji 'Kupujmo hrvatsko' i u velikom broju umjesto jeftinijih (a ponekad i kvalitetnijih) stranih proizvoda, svoje košare punili artiklima s oznakom 'izvorno hrvatsko' i 'hrvatska kvaliteta', misleći pritom da na taj način čuvaju domaću proizvodnju i plaće hrvatskih radnika.


Prema podacima s internetske stranice o akciji Kupujmo hrvatsko, koja je započela još 1997. godine, posljednja anketa pokazala je da je čak 96,5 posto građana čulo za akciju, a 92 posto ih podržalo kupovinom hrvatskih proizvoda. Na jednak način akciju su prepoznali i poduprli i mnogi proizvođači koji se svake godine u sve većem broju odazivaju i sudjeluju u njoj.

No s padom Nadana, nitko iz HGK-a nije se sjetio tih naivnih ovčica te im objasnio što će biti s tom akcijom: hoće li preživjeti šefov pad? Je li pokrenuta zbog očuvanja hrvatske proizvodnje i kvalitete ili samo zbog koruptivnog lifestylea pojedinaca iz Vidoševićeva kružoka?

Neki bi rekli da tu akciju treba razmontirati zajedno s HGK-om jer je od početka bila kontra razuma slobodnog tržišta i slobodnog potrošača, a kako smo sada doznali, zapravo je bila samo paravan za prikrivanje pljačke. Nakon što je tvorac ove uspješne akcije Davor Komerički priznao da je Kupujumo hrvatsko bio lukrativni trik za trpanje love u Vidoševićev džep, mnogi se kupci osjećaju prevareno. Ubuduće će dobro razmisliti prije negoli u košaricu stave one proizvode za koje su se tješili da iako su skuplji, pridonose spašavanju radnih mjesta u Hrvatskoj. Mnogima će biti mučno pri pomisli na te etikete, jer Kupujmo hrvatsko se prometnulo u Pokradimo hrvatsko

A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskog šljama
Lipa naša silovana

TBF: Heroyix