OČINSKI PORIVI

Kupio sinu majicu 'All cops are bastards'

27.07.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Protiv oca koji je maloljetnom sinu kupio majicu s natpisom 'All cops are bastards' i s kojim se pojavio na nogometnoj utakmici u Rijeci, podnijet će se optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima uz zahtjev za izricanje zaštitne mjere zabrane prisustvovanja svim nogometnim utakmicama riječkog prvoligaškog kluba i hrvatske nogometne reprezentacije

Policijski su službenici, naime, 24. srpnja na stadionu Kantrida u Rijeci, neposredno prije početka nogometne utakmice

Rijeke i Splita, zatekli maloljetnika koji je nosio majicu s natpisom 'All cops are bastards'. Maloljetnik je bio u pratnji svoga oca te je utvrđeno da mu je on majicu i kupio. Znajući što navedeni natpis znači ('svi policajci su kopilad'), kupio je tu majicu svom sinu smatrajući da u tome nema ništa loše.

No policija smatra da kupovina majice djetetu s obilježjima kojima se iskazuje i potiče mržnja ili nasilje prema bilo kojoj osnovi (rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj), te se tako već u ranoj životnoj dobi prenosi na vlastitu djecu, kasnije se može, prilikom samostalnog odlaska na utakmice, manifestirati raznim oblicima protupravnog i neprimjerenog ponašanja.

'Ovaj primjer samo je jedan od pokazatelja potrebe proaktivnog pristupa i uključivanja čitavog niza institucija za rješavanje ovih problema u samom začetku, odnosno uklanjanje problema čije posljedice, nažalost, zahtijevaju represivno djelovanje policije. Hoće li na našim sportskim okupljanjima navijanje potisnuti divljanje, ovisi o svima nama, a pravi navijači svojim klubovima zasigurno žele navijačku atmosferu bez divljanja i mržnje', stoji u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.

Propisane kazne za ovakve i slične prekršaje iznose od 1.000 do 10.000 kuna ili se izriče kazna zatvora u trajanju od najmanje tri dana do najdulje 30 dana.