očekuje se pad vodostaja

Kupa se izlila u Brodu na Kupi, privremeno ograničen promet

05.11.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Vodostaji Kupe u gornjem toku porasli su naglo tijekom noći, dosegnuvši razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava pri čemu se rijeka izlila na cestu u Brodu na Kupi, gdje je privremeno ograničen promet, a s prestankom oborina očekuje se brzo opadanje vodostaja.

Zbog pljuskova i lokalno obilnije oborine i u nedjelju postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u Gorskom kotaru, Lici, te sjevernom i srednjem Jadranu i njegovoj unutrašnjosti, a popodne se očekuje smirivanje vremenskih prilika, postupno razvedravanje i potpuni prestanak oborina, izvijestile su Hrvatske vode.

Zbog intenzivnih pljuskova izlili su se bujični vodotoci na području Gorskog kotara i Like (Rečinica, Čabranka, Bogdanica, Tisovac) te je privremeno obustavljen ili ograničen promet županijskim cestama na tom području.

S prestankom oborina u toku dana očekuje se vrlo brza stabilizacija stanja i brzo opadanje vodostaja izlivenih bujica Rečinice, Čabranke, Bogdanice i Tisovca te ponovna uspostava prometa.

Dotoci rijeke Save iz Slovenije danas se prema raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama očekuju na razini od 2200 m3/s, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 700, što znači visoke vodostaje, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Save u Zagrebu opali su za više od 1,5 metara u odnosu na najviše zabilježeni vodostaj.

Novi rast Mure neće uzrokovati proglašavanje mjera obrane od poplava

Uslijed kišnih oborina palih u Sloveniji u nedjelju od podneva očekuje se ponovni porast rijeke Save u Zagrebu s očekivanim maksimalnim vodostajem u noći na ponedjeljak na razinama sličnim kao prije dva dana.

Nakon jučerašnjeg ubrzanog porasta vodostaja Mure u Murskom Središću i proglašenja pripremnog stanja obrane od poplava, brzo je došlo do njegovog naglog opadanja. Ponovni porast vodostaja očekuje se u popodnevnim satima ali neće uzrokovati proglašavanje mjera obrane od poplava.

Na Dravi nizvodno od ušća Mure je vodostaj u porastu, prema visini vodostaja rijeke Drave u Botovu proglašena je redovna poplava a prema vodostaju na stanici Novo Virje Skela pripremno stanje obrane od poplava.

Danas se očekuje neznatno povećanje vodostaja Drave nizvodno ušća Mure, tako da se na području Botova očekuje oko 1,5 metara niže vodostaje rijeke Drave u odnosu na mjesec kolovoz.

Od rijeka Mrežnice i Korane ne očekuju se značajniji dotoci i doprinosi, maksimalni vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom području sutra prijepodneva ne bi trebali biti niši za 1-1,5 metar od razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava na karlovačkom području.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'