STIŽU NOVE OBORINE

Oprez zbog porasta Drave: Na nekim mjestima se izlila, postavljene boks barijere

04.11.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Nakon obilnih kiša i nevremena, znatno su porasli vodostaji Mure, Drave i Save. U Međimurju je danas vrhunac vodenog vala. Najviši je vodostaj rijeke Drave, no iako je najgore prošlo, nema opuštanja

Sljedeća se dva dana očekuju nove kiše i u Sloveniji i Austriji. Drava se na nekoliko mjesta izlila iz korita, no nema potrebe za intervencijama. Međimurci su najoprezniji u mjestu Pušćine gdje su unaprijed postavljene boks barijere kako se Međimurcima ne bi ponovila katastrofa iz kolovoza.

"Međimurje kao kraj između dviju rijeka Drave i Mure naravno podrazumijeva da se prate prognoze i situacija koja je u Austriji i Sloveniji. To onda ide i kroz naše područje. On je u ovom trenutku na nekih 1700 kubnih metara, ali Drava je na tom prostoru regulirana rijeka s obzirom na dvije hidrocentrale pa su se one zbog opasnosti ispraznile gotovo za jedan metar", kazao je međimurski župan Matija Posavec za RTL.

Sa subote na nedjelju očekuje se i još jedan val obilnijih kišnih oborina, posebice na slivu Save i Kupe, što će nakon današnjeg kratkotrajnog opadanja produžiti dugotrajnost visokih vodostaja tih rijeka, ali bez prijetnje za sustav obrane od poplava, izvijestile su Hrvatske vode.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama ipak se ne očekuju toliko ekstremne oborine te se dotoci rijeke Save iz Slovenije tijekom nedjelje očekuju na razini od 2200 do 2300 metara kubnih u sekundi, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 800. To znači visoke vodostaje i Save i Kupe, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

  • +12
Nabujala rijeka Sava izlila se iz primarnog korita Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Po važećim podacima vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu dosegnuo je maksimalnu razinu od +384 cm (protok oko 2.200 m3/s) noćas u dva sata i od tada je u laganom opadanju. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za dionice vodomjera Zagreb, Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak.

Jučer od 15 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koji se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje čime se snižavaju vodostaji Save nizvodno od Zagreba.

Maksimalni protok Drave na izlazu iz Austrije jučer je iznosio 1800 m3/s, dok je trenutno 1350 m3/s, s trendom opadanja.

  • +6
Drava kod Varaždina Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Protoci Drave na hidrocentralama u Sloveniji su trenutno između 1100 m³/s i 1600 m³/s, s trendom opadanja, dok je na ulazu u Hrvatsku protok u stagnaciji i iznosi oko 1500 m³/s .

Jučer poslijepodne zabilježen je ubrzani porast vodostaja rijeke Mure pa je danas u 6,15 sati uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava a nadalje se očekuje stagnacija i opadanje vodostaja u Murskom Središću. Na vodomjernoj stanici Goričan neće se ostvariti uvjeti za proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'