prkos iz kijeva

Kuleba: Ovo je rat za opstanak Ukrajine, nastavljamo ofenzivu unatoč raketnim udarima Rusije

10.10.2022 u 22:54

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba izjavio je da će njegova zemlja nastaviti oslobađati teritorije pod kontrolom ruskih snaga unatoč raketnim udarima koje je izvela Rusija u ponedjeljak. Kuleba je za CNN rekao da će se s oslobađanjem nastaviti 'bez obzira na to što će Putin uraditi“.

'Ovo je rat za opstanak Ukrajine. Ovo je rat za postojanje međunarodnog prava i poretka zasnovanog poretka. Može on eskalirati rat, može raditi što hoće, ali mi ćemo nastaviti borbu i pobijedit ćemo“, dodao je. Prema njegovim riječima, 'ogromna većina' meta današnjeg ruskog napada na teritoriji Ukrajine bila su energetska postrojenja.

'Nije mi poznato da je ijedan važni vojni objekt bio na meti. To su bila samo energetska postrojenja, kao i civilne kuće – stambene zgrade'. Kuleba je ocijenio da raketni napad predstavlja osvetnički akt ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon recentnih poraza na bojnom polju.

„Ne bi trebalo biti nikakve sumnje da je cilj ovih napada bilo teroriziranje mirne populacije i da joj se život oteža što je više moguće. Uvjeren sam da je ovo rezultat Putinovog poraza na bojnom polju. Kad njegova vojska ne može potući ukrajinsku, on bira da iz osvete zauzvrat terorizira civile“, rekao je Kuleba.

Na pitanje novinara da li je Ukrajina odgovorna za jučerašnju eksploziju koja je teško oštetila most koji spaja Rusiju s Krimom – ukrajinskim teritorijem koji je Rusija anektirala 2014. godine, Kuleba je odgovorio da „ne zna tko je digao most u zrak'. 'Ne bih isključio da se nešto događa unutar same Rusije, jer je most tako jako zaštićen sa svih strana“, dodao je ukrajinski šef diplomacije. Rusija je danas ispalila na Ukrajinu 84 krstareća projektila, a u napadima je poginulo najmanje 11 ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin pravdao je ove napade potrebom da se odgovori na ukrajinske „akte terorizma“, a za eksploziju na mostu preko Kerčkog tjesnaca okrivio je ukrajinsku tajnu službu. Ukrajinski obavještajci su međutim danas objavili da Moskva planira „masivne“ udare projektilima još od početka prošlog tjedna.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia