na marginama

Kineski i ukrajinski ministar vanjskih poslova sastali se u New Yorku

23.09.2022 u 15:08

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je u petak s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i pritom istaknuo da Peking poštuje "teritorijalnu cjelovitost svake zemlje", a taj bi susret mogao naljutiti Moskvu

Dvojica čelnika sastala su se na marginama UN-ove Opće skupštine u New Yorku. Ovo je njihov prvi javni susret u četiri oka od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini kraljem veljače.

Sastanak se događa u času kada su u petak počeli referendumi o pripojenju Rusiji ukrajinskih područja koje je Moskva u cijelosti ili djelomično osvojila.

Referendumi koje Kijev i Zapad nazivaju "lakrdijom", obilježavaju naglu eskalaciju sukoba.

"Predsjednik Xi Jinping je istaknuo da se suverenitet i teritorijalna cjelovitost svih zemalja moraju poštovati", rekao je u petak Wang Yi ukrajinskom kolegi, a prenosi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

  • +4
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

"Opravdana zabrinutost svih strana za sigurnost mora se ozbiljno shvatiti", dodao je Wang, očito smjerajući na rusku zabrinutost zbog NATO-ova širenja.

Glasnogovornici kineskog ministarstva vanjskih poslova već su davali slične izjave, ali je ovo prvi put da su jasno i glasno izrečene pred visokim ukrajinskim dužnosnikom.