NOĆNO OBRAĆANJE

Zelenski: Otmica čelnika nuklearke Zaporižja je čin ruskog terora

03.10.2022 u 06:55

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju kasno navečer da je da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja čin ruskog terora.

"Ovo je još jedan primjer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora snositi sve veću kaznu", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

Ruska ophodnja uhitila je Igora Murašova u petak, priopćila je u subotu državna tvrtka zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je Rusija potvrdila taj potez.

Šef IAEA-e pozvao je na oslobađanje Murašova rekavši da njegovo pritvaranje predstavlja prijetnju sigurnosti.

"Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi izrazio je nadu da će se gospodin Murašov sigurno i brzo vratiti svojoj obitelji te da će moći nastaviti svoje važne funkcije u postrojenju", objavila je agencija na Twitteru.

IAEA je bila u kontaktu s nadležnim tijelima tražeći pojašnjenja o njegovom privremenom pritvoru, za koji je rekla da ima "vrlo značajan utjecaj" na njega i standarde nuklearne sigurnosti i zaštite.

  • +8
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Očekuje se da će Grossi sljedeći tjedan održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko tvornice Zaporižja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da ga je Grossi u telefonskom razgovoru uvjerio da IAEA "neće štedjeti napore kako bi osigurala oslobađanje direktora nuklearke Zaporižja kojeg je otela Rusija".