NEISPRAVNA POŠILJKA

Kukuruzna krupica iz Srbije odbijena zbog mikotoksina

12.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u petak je na granici odbila jednu pošiljku kukuruzne krupice iz Srbije nakon što je pojačana kontrola prehrambenih namirnica na mikotoksine pokazala da proizvod nije ispravan

'Zbog nedavnih događaja vezanih za pojavu mikotoksina u mlijeku i hrani za životinje bit će pojačana kontrola hrane na parametar mikotosina kako pri uvozu tako i u planu monitoringa za 2013 godinu. Slijedom pojačane kontrole na granici, možemo vas izvijestiti kako je upravo danas odbijena jedna pošiljka kukuruzne krupice podrijetlom iz Srbije', rekla je Tosna Rubčić-Premec iz Ministarstva zdravlja.

U tom ministarstvu kažu da sve do nedavnog izbijanja slučaja s mlijekom zagađenim aflatoksinom, kada se otkrilo da se prekomjerne količine te tvari nalaze i u većini lanjskog uroda kukuruza u Srbiji, pa time i stočne hrane, nisu imali razloga sumnjati ni u ispravnost hrane za ljude koja sadrži kukuruz, poput palente, kukuruznog brašna i kruha ili piva.

'Rezultati monitoringa u 2011. godini kao i u 2012. godini nisu pokazali niti jedan slučaj pozitivnog nalaza na parametar mikotoksina na unutarnjem tržištu, stoga nije bilo indicija za pojačanom kontrolom', dodaje Rubčić-Premec.

Dr. sc. Tomislav Klapec, redoviti profesor na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, kaže da povišena količina aflatoksina u kukuruzu namijenjenom stočnoj hrani može, ali i ne mora značiti rizik povećanog unosa aflatoksina putem hrane za ljude. Drukčije su sorte načini čuvanja i prerade što sve može utjecati na rast plijesni i kontaminaciju aflatoksinima.

'Smatram da potrošači nemaju razloga za zabrinutost i zbog toga što se kukuruz dosta rijetko koristi u prehrani što je dodatni faktor, koji vjerojatnost štetnih posljedica čini izuzetno niskim', smatra Klapec.

Analiza većeg broja mikotoksina prošlogodišnjeg kukuruza namijenjenog prehrambenoj industriji, koju je osječki PTF proveo u suradnji s najvećim europskim laboratorijem za analizu mikotoksina IFA iz austrijskog grada Tullna, utvrdila je neznatna prekoračenja granične koncentracije aflatoksina B1.

'Mislim da bi se analize početne sirovine trebale provoditi i da je proizvođači hrane i provode, naročito oni koji proizvode prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu te hranu za posebne medicinske potrebe. Naime, dozvoljene koncentracije aflatoksina B1 u tim namirnicama vrlo su niske, 0,1 ppb, prema važećem pravilniku. Znatno više koncentracije, 5 ppb, dozvoljene su u kukuruzu, koji se koristi za ostale prehrambene svrhe', objasnio je Klapec.

Prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, profesorica Medicinskog fakulteta u Rijeci, podsjeća da je prema Pravilniku o planu uzorkovanja i metodama analiza za službenu kontrolu količina mikotoksina u hrani zabranjeno stavljati hranu koja sadrži kontaminante u količini iznad najveće dopuštene količine, a da Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja provode monitoring mikotoksina, prema višegodišnjem i godišnjem planu.

'Pretpostavljam da u slučaju kad bi ministarstva poljoprivrede i zdravlja zaključila da postoji opravdani rizik od određenog kontaminanta u hrani na hrvatskom tržištu, da bi tada naredila provedbu službenih kontrola i mimo tog plana, kao što je to bilo u slučaju mlijeka i aflatoksina M1', naglašavala Koprivnjak.

U Ministarstvu zdravlja dodaju da se mikotoksini u žitaricama uzorkuju kod velikih proizvođača žitarica i manjim dijelom kod uvoznika gdje su cjelovite velike šarže. U 2012. godini sanitarna inspekcija ispitala je 160 parametara mikotoksina na žitaricama i brašnu i svi su bili zdravstveno ispravni.

'Plan za 2011. godinu obuhvati je praćenje 245 parametara mikotoksina u 57 različitih uzoraka, a plan za 2012. godinu 256 parametara u 66 različitih uzoraka na unutarnjem tržištu', izvjestila je Rubčić-Premec.

Dodaje da je Hrvatska u zakonodavstvo prenijela uredbe Europske komisije o povećanom broju kontrola hrane neživotinjskog podrijetla, koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost pri uvozu, na osnovu kojih se kontrolira i hrana na uvozu na parametar mikotoksina.