godišnjica potresa

Kuk: Možemo mirno spavati, ako smo u sigurnoj gradnji

22.03.2024 u 08:50

Bionic
Reading

'Imali smo i prije u Zagrebu tako jakih potresa, oni na sreću nisu česti, pa onda malo zaboravimo na njih, ali podsjetili smo se da ipak živimo na takvom području', rekao je seizmolog Krešimir Kuk

'Iako smo znali i spominjali da je Zagreb na trusnom području i da se potresi na našem području događaju, naravno da nas je iznenadila neugodna činjenica da je jedan takav došao', rekao je seizmolog Krešimir Kuk u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska', prisjećajući se snažnog potresa magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru koji je prije četiri godine pogodio Zagreb u 6.24 sata.

Stručnjaci smatraju da je situacija što se tiče nastale materijalne štete mogla biti i gora.

'Ako gledamo petrinjski potres, koji je bio i jači, onda se pokazalo da efekti potresa, štete, ovise o više faktora, a ne samo o jačini potresa', rekao je Kuk.

Nakon potresa mnoge škole, bolnice i druge javne ustanove su obnovljene ili novoizgrađene, poštujući protupotresne standarde. Kaže da smo izvukli nešto dobro i korisno iz toga potresa te bi nam to trebalo biti primjer da se tako djeluje i zaštitimo se od svih onih budućih.

Potresi se ne mogu predvidjeti, ali možemo graditi u skladu s pravilima i slušati struku.

'Onog časa kad to postignemo možemo reći da mirno živimo, dakle da ne živimo u strahu od potresa, kojih će biti, ali ako smo u sigurnoj gradnji - možemo mirno spavati', poručio je Kuk.

Posljednjih nekoliko tjedana imali smo niz slabih potresa na zagrebačkom području i mnogo osoba prijavljivalo ih je mobilnim putem.

'Činjenica je da su Hrvati apsolutni rekorderi po dojavljivanju potresa Europskom mediteranskom centru, koji ima tu internetsku platformu. I onda se događa da na svaki potres koji se doslovce jedva osjeti u užem epicentralnom području građani burno reagiraju, prijavljuju svoje doživljaje tog potresa. Na neki način je to iznenađujuće jer se radi o slabim potresima, ali to je pokazatelj da su ljudi nemirni, nesigurni, dakle da još uvijek nismo zaboravili', istaknuo je seizmolog.