POZITIVAN POMAK

Kujundžić: Vjerojatno će ubrzo i ostali bolesnici dobiti Spinrazu

27.02.2018 u 13:56

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je u utorak poboljšano zdravstveno stanje djevojčice koja je prva primila lijek Spinrazu za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), rekavši kako je dobro da postoji pozitivni pomak i najavio da Vlada traži rješenja kako bi ubrzo velika većina ostalih oboljelih od te teške bolesti dobila lijek

'Najvažnije je da je dijete prošlo bez ozbiljnih nuspojava, da je dobilo lijek i da sada, istina bez ocjene struke, ali po onome što su prenijeli mediji, postoji pozitivni pomak. Vlada traži rješenja i vjerojatno će vrlo brzo velika većina onih koji imaju indikaciju dobiti lijek', izjavio je Kujundžić, koji je prisustvovao 25. obljetnici djelovanja Matice hrvatskih sindikata.

Jednogodišnja djevojčica Tea u prosincu je primila četvrtu dozu Spinraze, a njezina majka kaže kako joj se zdravstveno stanje poboljšalo, ima više snage i bolje kontrolira pokrete ruku, nogu i glave.

Uz Teu na terapiji Spinrazom još je četvero malih bolesnika sa SMA-om. Po podacima udruge Kolibrići, u Hrvatskoj je 50 oboljelih od SMA, od kojih je i 11 odraslih dok su ostali djeca.

Na račun Ministarstva zdravstva za inovativne terapije, gdje se uplaćuje i novac za liječenje djece oboljele od SMA, do 23. veljače uplaćeno je 653.000 kuna.

  • +40
Sva lica Milana Kujundžića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Upitan o dugačkim listama čekanja, Kujundžić je rekao da je u sve bolnice i ordinacije obiteljske medicine implementiran sustav za prioritetne liste čekanja.

'Implementirali smo sustav za prioritetne liste čekanja u cijeloj Hrvatskoj. Sada će u svim bolnicama i u svim ordinacijama obiteljske medicine, gdje liječnici imaju indikaciju za brzi pregled i dijagnostički postupak, to biti riješeno', rekao je Kujundžić.