nedjeljom u dva

Kujundžić bi poskupio dopunsko zdravstveno

09.07.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u dva bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Progovorio je aktualnim problemima u medicini i neizravno najavio povećanje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Kujundžić misli kako je hrvatsko zdravstvo na zavidnoj razini i ne zaostaje za svijetom. No, model financiranja ne valja, a rješenje vidi u povećanju izdvajanja za zdravstvo .

‘Ovih 15,5 posto koji se plaćaju iz plaće ne treba povećavati.Treba razmisliti o povećanju dopunskog i uvođenju dodatnog osiguranja’, rekao je ministar.

‘Ne možemo oporezivati samo rad. Moramo oporezivati i imovinu, kapital. Ako su to uspjeli napraviti drugi, ne vidim zašto ne bismo uspjeli i mi. Ako svugdje pomalo uzmemo, možemo nadoknaditi deficit. Zdravstvo u svijetu svake godine poskupljuje pet do deset posto. Trebamo razgovarati realno, ne populistički nego brojevima’, rekao je.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

‘Većina misli da im pravo na zdravstvo pripada po nekoj duhovnoj i socijalnoj kategoriji je u krivu. Na samoj racionalizaciji možemo vrlo malo uštedjeti. Izdvajamo puno manje plaće za zdravstvene radnike. I zbog toga će najkvalitetniji ljudi otići iz Hrvatske’, dodao je.

Dogovor o načinima na koje će se regulirati plaćanje zdravstvenog osiguranja, Kujundžić očekuje do kraja godine. Što se tiče odlaska liječnika iz zemlje, rekao je kako se to ne može spriječiti. 'Liječnika manjka u svim zemljama. Mi moramo naći da stimuliramo liječnike da ostanu. Česi su to riješili prije godinu na način na su liječnicima dvostruko povećali plaće. Zakonom ćemo regulirati stimuliranje liječnika prema radu. Uveli smo već kontroling i zagovaram nagrađivanje onih koji rade više i znaju više. Tako ćemo i zadržati one najbolje’, tvrdi Kujundžić.

‘Satisfakcija će mi biti ako uspijem zaustaviti odlazak mladih ljudi, sredim zdravstveni sustav i izgradim dječju bolnicu’, zaključio je.