pacijenti zbunjeni

Opći kaos: na webu HZZO-a pogrešni podaci o listama čekanja

04.07.2017 u 10:16

Bionic
Reading

Čak ako potpuno zanemarimo činjenicu da su liste čekanja u bolnicama većinom preduge, neprihvatljivo je da su podaci na stranicama HZZO-a o duljinama lista, koji bi trebali olakšati pronalazak najpovoljnijeg termina, netočni

Naime, liječnik obiteljske medicine savjetovao je pacijentu da odradi tri pretrage, piše Jutarnji.hr. UZV abdomena, kolonoskopiju i gastroskopiju. Pacijent je prvotno bio ugodno iznenađen kad je pogledavši ne službenim stranicama HZZO-a da nema ni dana čekanja za navedene preglede. Međutim, ubrzo se razočarao.

Medicinska sestra u bolnici su je ubrzo otkrila surovu istinu: podaci HZZO-a nisu točni. Dakle, najraniji termin za UZV abdomena tek u ožujku 2018. godine, za osam mjeseci. Kolonoskopiju može obaviti krajem veljače, također sljedeće godine, a na gastroskopiju može doći već za dva mjeseca.

Mario Zovak, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice, izjavio je za Jutarnji da imaju velikih problema sa sustavom CEZIH, koji ih spaja s HZZO-om, što dovodi do problema s ažuriranjem lista. Napominje kako mu je jasno da je situacija zbunjujuća i razočaravajuća za pacijente.

U HZZO-u kažu kako su za točnost podataka odgovorne bolnice koje šalju podatke.