postupak nije bio fer

Na sam dan odluke Hrvatska odustala od Europske agencije za lijekove

20.11.2017 u 09:30

Bionic
Reading

Uoči današnje odluke o tome u kojem će europskom gradu, nakon što se zbog Brexita iseli iz Londona, biti smještena prestižna Europska agencija za lijekove, Hrvatska je odlučila povući svoju kandidaturu

Za novo sjedište prestižne europske agencije, koja domaćinu donosi i popriličnu ekonomsku korist, osim Zagreba natječe se još 18 europskih gradova.

Odluka o tome tko će nakon selidbe iz Londona biti novi domaćin Europske agencije za lijekove donijet će se danas tajnim glasanjem šefova diplomacija zemalja članica EU-a.

'Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine.

Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije', poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

  • +6
Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić