spajanje bolnica

Kujundžić: Lani zbrinuto 25.000 pacijenta po modelu prioritetnih lista čekanja

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 13:48
  • Objavljeno 20.05.2019 u 13:48
Ministar zdravstva Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

U prošloj godini zbrinuto je 25.000 pacijenta po modelu prioritetnih lista čekanja, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak prilikom puštanja u rad uređaja za magnetsku rezonancu u varaždinskoj bolnici

Kujundžić je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da su liste čekanja veliki problem, ne samo hrvatske, nego i svjetske medicine.

'S prioritetnim listama čekanja riješili smo ozbiljno bolesne ljude, a broj izvedenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka iz godine u godinu se povećava', kazao je Kujndžić dodavši da su potrebe sve veće jer je pučanstvo starije, a medicina se mijenja.

'Prije 10 ili 20 godina radilo se magnet pacijentima izbrojanim na prste jedne ruke, a danas se radi, uvjetno rečeno, svakom četvrtom pacijentu', istaknuo je ministar.

Također je najavio da će se nastaviti spajanje bolnica. 'Na 15 kilometara udaljenosti, koliko je između bolnica u Varaždinu i Čakovcu, nema potrebe imati u obje bolnice iste odjele, gdje treba nadasve visokokvalitetna ekipa ljudi', kazao je Kujundžić.

Na pitanje kolike su uštede postignute dosadašnjim spajanjem 12 bolnica Kujundžić je odgovorio kako ne može egzaktno govoriti o uštedama, jer je taj proces tek počeo.

Funkcionalno povezivanje bolnica treba diktirati medicina, a ne politika

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić poručio je da za spajanje varaždinske i čakovečke bolnice postoje dobra volja i napori s obje strane.

'Vjerujem da ćemo funkcionalno povezivanje napraviti po onome što diktira medicina, a ne politika', rekao je Kudelić iznijevši primjer neurokirurgije u varaždinskoj bolnici, koja je regionalni centar za to područje, gdje se struka funkcionalno povezala i spojila.

Kujundžić je spomenuo i liječenje Spinrazom rekavši da je Hrvatska među prvima u Europi krenula s takvim liječenjem pacijenata sa spinalnom mišićnom atrofijom, te da povjerenstvo za Spinrazu pri referentnom centru u KBC-u Zagreb zasjeda najmanje dvaput mjesečno.

'Povjerenstvo za Spinrazu može inicirati proširenje indikacija na odrasle, ljude iznad 18 godina i djecu na respiratoru. Ni jednoga trenutka nisu zaboravljeni pacijenti, pa ni oni sa spinalnom mišićnom atrofijom, međutim, procedure se moraju poštovati', kazao je Kujundžić.

Komentirajući nezadovoljstvo stanovnika Metkovića hitnom pomoći podsjetivši da je pokrenut postupak osnivanja dnevne bolnice za dolinu Neretve.

'S promjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti modificirali smo i poboljšali model hitne medicinske pomoći, pa vjerujem da će i dolje biti bolja skrb o pacijentima. Oni imaju specifičnu udaljenost i od Splita i od Dubrovnika', napomenuo je Kujundžić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!