UOČI UNUTARSTRANAČKIH IZBORA

Kuha u SDP-u: Sve više istaknutih stranačkih faca proziva Bernardića, stigla i prva kaznena prijava

29.05.2018 u 12:50

Bionic
Reading

Desetak dana prije unutarstranačkih izbora u SDP-u atmosfera ključa, nezadovoljnih je mnogo, a optužbe prema stranačkom vrhu pljušte gotovo svakodnevno

Uglavnom se optužbe svode na to da stranački vrh raznim manipulacijama pokušava osigurati izbor sebi lojalnih kadrova na čela županijskih i gradskih organizacija SDP-a. Navodna žrtva takve manipulacije, kako sama tvrdi, je i saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac, a tvrdi da su je izbacili s liste birača te joj tako onemogućili glasanje na izborima.

Svoj je problem iznijela u statusu na Facebooku, gdje je neimenovane krivce optužila za muljanje i laganje s ciljem da se njoj, ali i nekim drugim članovima stranke, onemogući glasanje te je ustvrdila kako je izborni proces u Zadarskoj županiji 'ozbiljno kontaminiran neuspjelim pokušajem krivotvorenja popisa birača'.

>>> SDP se pod Bernardićem osipa kao nikad prije, pogledajte tko je sve otišao i zašto

Dijeljenjem njenog statusa na Facebooku na problem o kojem piše Glasovac ukazao je i Peđa Grbin, jedan od četiri potpredsjednika stranke koja se priprema za unutarstranačke izbore 9. lipnja.

U javnosti su se već prije oglasili Gordan Maras i Aleksandra Kolarić, kandidati za čelno mjesto zagrebačke organizacije SDP-a, koji su prozvali Denisa Hrestaka, favorita predsjednika stranke Davora Bernardića, zbog navodne manipulacije članarinama čije je uredno plaćanje preduvjet za sudjelovanje na izborima. Hrestak je to demantirao tvrdeći kako su optužbe iznesene samo da bi se naštetilo njemu i stranci.

>>> Milanka Opačić: SDP nije spreman za izbore i doživjet će totalni debakl

Posljednja predizborna afera u nizu dolazi iz Požeško-slavonskog SDP-a i mogla bi imati teže posljedice za vrh stranke od dosadašnjih optužbi. Naime, kako donosi Slobodna Dalmacija, kandidatkinja za čelno mjesto županijskog SDP-a Tamara Puač podnijela je kaznenu prijavu protiv Bernardića, glavnog tajnika SDP-a Nikše Vukasa, članova stranačke Statutarne komisije te svog protukandidata Mitra Obradovića zbog 'osnovane sumnje da su udruženo i s namjerom krivotvorili isprave i stavili ih u upotrebu kako bi Obradoviću stvorili nepripadajući uvjet za kandidaturu, a s ciljem da ga instaliraju na mjesto predsjednika županijske organizacije.'

  • +51
Šef stranke Davor Bernardić ne oglašava se o optužbama koje pljušte prema stranačkom vrhu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Puač tvrdi kako je Obradović 5. svibnja 2016. isključen iz SDP-a nakon što je sam potpisao ispisnicu i vratio stranačku iskaznicu, a da ga je 6. svibnja ove godine Statutarna komisija vratila u stranku proglasivši, bez odluke Predsjedništva, da ispisnica ni isključenje više ne važe. Osim toga, Puač kaže da Obradović nema ni potrebnih pet godina staža u stranci da bi se mogao kandidirati jer je u nju primljen 10. lipnja 2013. No tvrdi da je netko u stranačkoj bazi podataka promijenio datum primanja u 2. travnja 2013. kako bi Obradović ipak mogao biti kandidatom za čelno mjesto županijskog SDP-a.

Na sve te optužbe o malverzacijama uoči unutarstranačkih izbora šef stranke Bernardić ne reagira, niti se vrh stranke službeno očitovao.