BLOKADA RAČUNA RT-A

Kuha li se to nova epizoda hladnog rata Rusa i Britanaca?

18.10.2016 u 19:00

Bionic
Reading

Britanska banka The National Westminster Bank (NatWest) zatvorit će u potpunosti račune ruske državne televizije Russia Today (RT) što je, očekivano, izazvalo bijes uredništva, ali i vladajuće stranke Ujedinjena Rusija koja je najavila kako će zatražiti službeno objašnjenje od britanskog ministarstva financija. Iz banke pak poručuju kako odluka o zatvaranju nije došla olako te kako su pojedini računi još otvoreni

Vijest o zatvaranju računa objavila je na Twitteru izvršna urednica RT-aMargarita Simonjan napisavši kako se radi o zatiranju slobode govora te kako je zatražila objašnjenje banke koja je zatvorila privatne bankovne račune urednika i dopisnika iz Britanije. Iz banke koja je dio Kraljevske banke Škotsketvrdi RT, stiglo je priopćenje kako se će računi biti u potpunosti zatvoreni do 12. prosinca 2016. i kako se radi o 'konačnoj odluci koja je proizašla nakon detaljnog uvida u poslovnu suradnju banke i klijenta' te kako banka 'nije spremna ulaziti u diskusije'.

'Nisu nam obrazložili zatvaranja računa. Smatram kako nisu u stanju objasniti svoje poteze, jer za njih jednostavno nisu imali razloga. Naši računi i transakcije u toj banci u potpunosti su transparentni i dosad nitko nije imao pritužbi. Pokušali su nas poraziti omalovažavanjem i porukom kako nećemo biti u mogućnosti objavljivati vijesti nakon zatvaranja računa. Naravno da ćemo nastaviti s radom', poručila je Simonjan.

Zatvaranje računa državne televizije razbjesnilo je i zastupnike vladajuće stranke Ujedinjena Rusija te dužnosnike. Najglasniji među njima bio je Sergej Železnjak koji je za agenciju Interfax izjavio kako će od nadležnih britanskih ustanova zatražiti objašnjenje. Železnjak, koji je na čelu parlamentarnog odbora za vanjske poslove, nazvao je odluku NatWesta 'neviđenim pretjerivanjem i kršenjem slobode govora i rada novinara'.

Britansko ministarstvo financija poručilo je pak kako ne želi komentirati privatne račune te kako Britanija i njezine banke nisu poduzele nikakve sankcije na račun Rusije od veljače prošle godine.

Glasnogovornica britanske premijerke Therese May izjavila je tek kako banke imaju pravo zatvarati i otvarati račune prema vlastitu nahođenju i analizi rizika.

Televizija Russia Today, koja je pod paskom Kremlja, i inače je na meti britanskog vijeća za telekomunikacije zbog pristranosti, a nedavno u Škotskoj otvorena podružnica ruske novinske agencije Sputnjik prozvana je 'glasnogovornicom Kremlja'.