POVIJESNI USPJEH

Kuba zaustavila prijenos HIV-a i sifilisa s majki na djecu!

01.07.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Kuba je postala prva zemlja na svijetu koja je gotovo potpuno spriječila prijenos HIV-a i sifilisa s majki na djecu

Čelnica WHO-a dr. Margaret Chan kaže da je to jedno od najvećih mogućih zdravstvenih postignuća koje bi trebale pokušati ostvariti i druge zemlje jer će se time spasiti milijuni života.

Svake godine u svijetu zatrudni oko 1,4 milijuna žena zaraženih virusom HIV-a. Ako se ne liječe, vjerojatnost da će virus prenijeti djetetu tijekom trudnoće, za poroda ili tijekom dojenja kreće se između 15 i 45 posto. No ako i majke i djeca dobivaju lijekove protiv retrovirusa, rizik pada na samo jedan posto.

Slično strašne statistike vrijede i za sifilis. Svake godine u svijetu zatrudni oko milijun žena zaraženih bakterijom Treponema pallidum. I njima rana testiranja i liječenja mogu pomoći da izbjegnu komplikacije.

Prema dostupnim službenim podacima na Kubi manje od dva posto djece čije su majke zaražene HIV-om bude zaraženo virusom. To je najniža stopa koju je moguće postići dostupnim metodama prevencije.

U zemljama s niskim i srednje visokim prihodima od 10 žena zaraženih VIH-om sedam će dobiti učinkovite lijekove koji mogu spriječiti prijenos virusa.

U 22 zemlje u kojima živi oko 90 posto novozaraženih HIV-om, osam ih je uspjelo smanjiti zarazu među djecom za više od 50 posto u odnosu na 2009., a još četiri je blizu tome, objavio je WHO.

Do 2014. više od 40 zemalja uvelo je testiranje 95 posto i više trudnih žena na sifilis. No stručnjaci WHO-a ističu da mnoge države mogu i trebaju učiniti više.

'Postignuće Kube predstavlja inspiraciju za druge zemlje da napreduju prema eliminaciji prijenosa HIV-a i sifilisa s majki na djecu', poručila je dr. Carissa Etienne iz Pan American Health Organization koja surađuje s WHO-om.