MASOVNO POMILOVANJE

Kuba će osloboditi 3.000 zatvorenika

24.12.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Kubanski predsjednik Raul Castro najavio je u petak pomilovanje za gotovo 3.000 zatvorenika, među kojima i 86 stranaca i potvrdio da želi 'polagano' promicati reformu zakona o emigraciji koji bi ublažio restrikcije putovanja koje za Kubance traju pola stoljeća

Amnestija, koja će biti pokrenuta sljedećih dana, odnosi se na više od 2.900 osuđenika i 86 stranaca iz 25 zemalja, među kojima 13 žena, osuđenih zbog zločina počinjenih na Kubi, rekao je šef države.

Ta mjera se neće odnositi na Amerikanca Alana Grossa, čija osuda u ožujku na 15 godina zatvora predstavlja veliku prepreku za poboljšanje odnosa između SAD-a i Kube.

'Alan Gross neće biti na popisu oslobođenih', rekla je jedna visoka dužnosnica ministarstva za Sjevernu Ameriku, nekoliko minuta nakon objave amnestije.

Raul Castro je tijekom predstvaljanja mjere pred kubanskim parlamentom rekao da će 'nekoliko osuđenika zbog zločina protiv sigurnosti države koji su izdržali velik dio kazne i dobro se ponašali, biti oslobođeno', čime je dao naslutiti da bi Amerikanac mogao biti na popisu oslobođenih.

Predsjednik je također oprezno dotaknuo politiku migracije čiju reforma narod očekuje nakon liberalizacije tržišta vozila i stanova ove jeseni

Raul Castro je naglasio da će se ta reforma izvesti 'bez pritisaka'.

Među glavnim mjerama koje se razmatraju su posebice ukidanje izlazne i ulazne dozvole na otok i koncept definitivne emigracije koji uključuje konfiskaciju sve imovine emigranta i nemogućnost povratka na Kubu.