radni sporovi

Krstičević o masovnim tužbama protiv MORH-a: Neke dobivamo, a neke gubimo

21.11.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je u utorak da Hrvatska ne treba brinuti zbog toga što je MORH izgubio radni spor, pa jednom vojniku mora isplatiti više od 300 tisuća kuna, a prijeti mu još oko četiri tisuće sličnih sporova.

Krstičević je na novinarsko pitanje o izgubljenom radnom sporu odgovorio kako "MORH ima radnih sporova koje gubi, ali ima i radnih sporova koje dobiva". To o čemu govorimo je ostavština prošlih vremena, rekao je Krstičević nakon susreta s makedonskom kolegicom Radmilom Šekerinskom-Jankovskom.

  • +7
Damir Krstičević primio makedonsku kolegicu Radmilu Šekerinsku Jankosku Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

"Hrvatska se ne treba brinuti, mi upravo radimo sustavno na rješavanju svih tih problema, da nam se ove stvari ubuduće ne bi događale", kazao je ministar obrane.

  • +24
Kod Knina održana vojna vježba hrvatske i britanske vojske Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Podsjetio je da su iz njegova ministarstva uputili u proceduru izmjene Zakona o službi u oružanim snagama sa ciljem da se vojnicima vrate naknade za rad na terenu, za dežurstvo i za stražu".

"Ta su materijalna prava bila oduzeta ljudima, a u mom mandatu vojnik je najvrjedniji dio sustava, ovo je godina vojnika, dočasnika i časnika, i upravo sada sustavno radimo da im se vrate ta materijalna prava", istaknuo je Krstičević.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Karlovcu u korist vojnika Tomislava M. iz Varaždina, MORH mora isplatiti 293.000 kuna, koje će s kamatama znatno nadmašiti brojku od 300.000 kuna, zbog neplaćanja prekovremenih, dežurstava i straža za razdoblje od 2003. do 2006. 

Uz to, MORH mora platiti i troškove postupka u iznosu od 55.000 kuna.