svečanost ispred morh-a

[FOTO/VIDEO] Krstičević na otkrivanju Perešinova MiG-a 21: To je uspomena na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu

12.05.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Legendarni MiG-21 kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. preletio iz Bihaća u austrijski Klagenfurt, svečano je predstavljen ispred zgrade Ministarstva obrane u Zagrebu

Avion oznake '26 112' je nakon Perešinovog preleta ostao u Austriji, dok se on sam priključio Hrvatskoj vojsci u kojoj je kao pilot djelovao do pogibje tijekom operacije Bljesak 1995. Nakon dugih pregovora i lobiranja, napokon je kamionom dovezen u Hrvatsku u utorak, 7. svibnja, kada je kratko i u dijelovima predstavljen javnosti u zrakoplovnoj bazi na Plesu.

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane, svečanom predstavljanju aviona nazočili su članovi Perešinove obitelji, njegovi suborci te predstavnici državnog vrha.

Perešinova kći Daliborka Perešin-Kekelić prisjetila se riječi koje joj je otac upućivao:

'Moj tata uvijek mi je govorio da budem ponosna i dostojanstvena, ali ja sam danas tako uzbuđena. Srce mi hoće iskočiti i titra kako već odavno nije. Bilo je potrebno puno ustrajnosti, želje, istinske volje, ljubavi i tihe diplomacije da se ovo sve danas ostvari. I zato posebno hvala Vladi Republici, hvala svima koji su sudjelovali u povratku ove nebeske ptice koja predstavlja simbol otpora našu Hrvatsku', rekla je Perešin-Kekelić.

'Iako su moju obitelj zadesile dvije i pol godine neizvjesnosti, nadanja i velike tuge, nikada svoju državu, ali nikada naglašavam, neću mijenjati niti za jednu drugu jer je volim i u nju vjerujem', zaključila je Perešin-Kekelić.

Perešinova udovica Ljerka otkrila je info pano postavljen u avion njezina supruga, a u predvorju MORH-a izloženo je originalno Perešinovo pilotsko odijelo koje je za ovu priliku posuđeno iz Hrvatskog povijesnog muzeja.

  • +51
MiG-21 Rudolfa Perešina ispred zgrade MORH-a Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je dolazak Perešinova MiG-a plod tihog ali odlučnog plana Vlade te se posebno zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću i ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović Burić na njihovu zalaganju u ostvarivanju tog plana.

'I vojna i obrambena diplomacija zadnje dvije i pol godine radila je vrlo tiho i sustavno na svim razinama da se Perešinov MiG-21 vrati u Hrvatsku. Poruka koju je Perešin 1991. godine poslao ne samo hrvatskom narodu, već i cijelom svijetu – poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnost i domoljublja. Ta poruka je danas ponovo s nama ovdje i na nama je danas da njegujući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu snažimo Hrvatsku vojsku i policiju te da pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Mladim generacijama na taj način, šaljemo poruke o vrijednostima Domovinskog rata. Povratak MiG-21 veliko je priznanje i svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima', rekao je Plenković.

Perešinov MiG-21 otkriven ispred MORH-a Izvor: Društvene mreže / Autor: Josip Kopi / MORH

Krstičević je rekao kako je taj avion živući komad povijesti i simbol početaka Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

'Njegov MiG jedan je od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu državu nemjerljivu vrijednost', rekao je Krstičević i dodao kako je avion uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, 'uspomena na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu'.

Krstičević je dodao i kako vjeruje da će se do 2025. izgraditi vojni muzej te da će i Perešinov MiG u njemu zauzeti središnje mjesto.