marinci na obali

Krstičević o vojarni u Pločama: Vlada vraća vojsku u gradove bliže svojem narodu

14.09.2018 u 12:46

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama je u petak svečano otvorena vojarna 116. brigade Hrvatske vojske uz postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast

Čestitavši 27. obljetnicu HRM-a, predsjednica je u svome govoru podsjetila na njezinu važnu ulogu u Domovinskome ratu, posebno pripadnika 116. brigade Hrvatske vojske, po kojoj će vojarna nositi ime, od kojih je 65 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Istaknula je važnost Ploča kao strateške luke te rekla da je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija 'pogrešna odluka o izmještanju'.

'Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte. Povratak HV-a u Ploče znači veći gospodarski i demografski rast za ovaj grad', rekla je.

U svom je govoru istaknula i povećanje proračuna za obranu čime se, istaknula je, nastoji izgrađivati učinkovitiji sustav domovinske sigurnosti.

>>> 'Povratak vojske u Ploče znači veći demografski rast'

Ulaganje u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga i izgradnju sustava domovinske sigurnosti, naglasila je, nije samo trošak već prije svega ulaganje u našu sigurniju budućnost i gospodarski razvoj.

U tome važnu ulogu ima i HRM. 'Opremanje suvremenim plovilima, obnovom resursa protubrodskih raketnih sustava te modernizacijom radarskih sustava dosegnut ćemo zahtjevane sposobnosti potrebne za djelotvornu zaštitu suverenosti i nacionalnih interesa Hrvatske na moru, te učinkovitu integraciju hrvatskog sustava obalne straže u jedinstven sustav međunarodne sigurnosti Jadrana u funkciji i pomorske sigurnosti Hrvatske i EU-a', poručila je.

  • +8
Kolinda Grabar Kitarović i Damir Krstičević u Pločama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Pritom posebnu u vidu ima nezakonite migracije na području Sredozemlja koje su, ističe, postale jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi. Hrvatska je spremna nositi se s njima, poručila je.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je otvorenje vojarne i povratak vojske u Ploče rezultat 'novog operativnog razmještaja Hrvatske vojske, Vlada Andreja Plenkovića vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu', kako bi brzo intervenirala u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

'Završavamo strateške projekte, jedan po jedan, i jačamo sigurnost. Hrvatski vojnik ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama', rekao je Krstičević, te najavio povratak vojske u Varaždin i Pulu.

>>> Hrvatska vojska vratila se u Vukovar, otvorena nova vojarna

Ministar obrane čestitao je pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki.

'Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata. Ovi novi razmještaji obećavaju brzu reakciju obrane. Hrvatski je vojnik pokazao mnogo puta spremnost protiv požara i poplava, uvijek je spreman prvi pomoći svome narodu', dodao je.

  • +10
Otvorena vojarna u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Krstičević je na kraju naglasio bit sustavnog ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, s kojim se 'zadržala prisutnost na Jadranskom moru', a ujedno je najavio uspješni razvitak studija vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata.

Zapovjednik HRM-a, komodor Ivo Raffanelli poručio je kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina.