PREDSJEDNICA OTVORILA VOJARNU

'Povratak vojske u Ploče znači veći demografski rast'

14.09.2018 u 11:03

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u proslavi Dana hrvatske ratne mornarice u Pločama, gdje je ponovno otvorena i vojarna. Predsjednica se u govoru zahvalila svim braniteljima i dragovoljcima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i tako pomogli u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske, javlja N1

Rekla je da je luka Ploče jedna od vrata Europe koja će se u budućnosti sve više koristiti za prijevoz robe.

Ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama 'ispravlja se pogrešna odluka o izmještanju HV-a iz Ploča', poručila je predsjednica koja smatra da će povratak vojske značiti demografski i gospodarski rast za grad, izvještava N1.

Istaknula je da novac za modernizaciju i opremanje vojske nije samo trošak nego i ulaganje u sigurnost i gospodarski razvoj.

Osvrnula se i na migrantsku krizu te dolazak izbjeglica brodovima preko Sredozemnog mora.

'Nezakonite migracije na području Sredozemlja postale su jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi, Hrvatska je spremna nositi se s njima', poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

  • +18
Hrvatska demografska katastrofa Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Vojarna je otvorena u petak prijepodne u povodu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM), a na svečanosti je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula kako je povratak Hrvatske vojske (HV) u Ploče od iznimne nacionalne važnosti, javlja Hina.

U vojarni će biti smještena satnija Mornaričko-desantnoga pješaštva koja je na svečanosti i postrojena. Vojarna nosi ime '116. brigada Hrvatske vojske', a njezin prvi ratni zapovjednik bio je pukovnik Nedjeljko Obradović.

Ukupna površina smještajno-radnoga prostora vojarne je 5145 metara četvornih, a vojarna je tako opremljena da satnija mornaričko-desantnoga pješaštva može brzo intervenirati radi zaštite građana u primorju i na otocima južnoga dijela Hrvatske.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Na svečanosti je bio i saborski zastupnik Branko Bačić (HDZ) kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nakon otvaranja ove vojarne u Pločama će se održati središnja proslava Dana Hrvatske ratne mornarice.

116. brigada HV-a ustrojena je 17. studenoga 1991. odlukom tadašnjega ministra obrane Gojka Šuška . Ustrojeno je zapovjedništvo brigade, 1. bojna u Metkoviću, 2. bojna u Opuzenu, 3. bojna u Pločama, 4. bojna (Otrićka) u Novim Selima, 6. stolačka bojna ustrojena je 6. lipnja 1992. u Blacama, a ustrojene su još i pristožerne postrojbe.

Za prvoga ratnog zapovjednika 116. br. HV-a imenovan je pukovnik Nedjeljko Obradović. Početkom ratnih djelovanja na jugu Hrvatske, dijelovi, a potom i cijela brigada, uključuju se u ratne operacije na tome dijelu Republike Hrvatske i njegovu zaleđu.