U OBLAKU

Kroz trnje do oblaka

  • Autor: Jason Polić
  • Zadnja izmjena 01.04.2011 17:59
  • Objavljeno 30.03.2011 u 16:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Je li računalstvo u oblaku - cloud computing - doista relevantan trend u informatičkim tehnologijama ili samo buzzword kojim nam netko (ISP-ovi, globalni IT igrači, likovi iz teorija zavjere...) pokušava prodati nešto što nam nije zaista potrebno

Većina surfera u Hrvatskoj s cloudom se susreće putem besplatnih osobnih cloud servisa (Dropbox, Live, Google Apps) pri čemu, u nedostatku pouzdanih pokazatelja, možemo samo pretpostaviti da ogromna većina koristi free inačice navedenih usluga. Isto tako, iskustvenom metodom, možemo zaključiti da prevladavaju korisnici koji ih koriste skoro isključivo za sinkronizaciju datoteka između više računala, dok je upotreba u svrhu kolaboracije između više korisnika prilično rijetka pojava.

Naravno, i u Hrvatskoj postoje korisnici koji plaćaju premium usluge, iskorištavaju ponuđene cloud servise na najbolji mogući način i koriste ih za poslovanje, samo što su u manjini. Iz te perspektive nije neobično što mnogi cloud percipiraju kroz poslovicu 'tresla se brda, rodio se miš'. Uzrok tome je današnji brz protok informacija, gdje za proizvode i usluge ne doznajemo tako što ih netko drugi u našoj blizini već koristi, pa dobivamo informaciju o njegovim dojmovima i iskustvima, već nas bombardiraju priopćenjima čim se nešto novo ponudi na tržištu, a sve je češći slučaj da se nešto najavljuje daleko prije nego što se uopće i proizvede. Uzevši u obzir porast ovih posljednjih, nije čudno što se dosta toga pojavi u najavama, a na kraju uopće i ne postane dostupno korisnicima.

Isto, ali bolje

Primjerice, ovog utorka Amazon je ponudio novu uslugu on-line pohrane sadržaja s vlastitim MP3 playerom. Svi relevantni IT portali prenijeli su vijest o tome - i to je u redu. Nije u redu to što je brzina kojom se pišu i postavljaju recenzije (očigledno je zbog nečega važno biti prvi) tolika da smo na više mjesta mogli primijetiti kako se u roku od nekoliko sati recenzije dopunjavaju novouočenim mogućnostima ili ograničenjima. Je li onda čudno što krajnji korisnici imaju osjećaj kako je kod clouda u pitanju puno hypea, a malo sadržaja?

Vratimo se i pitanju s početka teksta. Odgovor na njega glasi - cloud je važan, samo nije glamurozan. Cloud je tehnologija ili, bolje, rečeno način primjene tehnologije koja korist prvenstveno donosi pružateljima i korisnicima poslovnih usluga. Cloud često ne nudi nešto novo, ali omogućava da se već postojeće usluge ponude jeftinije, dostupnije i brže te je potrebno neko vrijeme da se vide prednosti koje donosi.

Micorosft je prošli četvrtak predstavio studiju u kojoj analizira planirano korištenje cloud usluga u malim i srednjim poduzećima tijekom naredne tri godine. Ovdje je važno staviti nekoliko ograda: kao prvo, studija se odnosi na Australiju, Kanadu, Kinu, Francusku, Njemačku, Indiju, Japan, Nizozemsku, Norvešku, Rusiju, Singapur, Južnu Afriku, Južnu Koreju, Španjolsku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države. Koliko vam se čini da poslovanje u Hrvatskoj ima sličnosti s poslovanjem u navedenim zemljama? Drugo, mala i srednja poduzeća u studiji uključuju ona s do 250 zaposlenih.

Pogled u blisku budućnost

Studija predviđa da će u naredne tri godine 39% obuhvaćenih poduzeća plaćati za jednu ili više cloud usluga, točnije nešto više od tri usluge u prosjeku. Ukupno će se 43% posla obavljati u plaćenom cloudu, 28% će i dalje biti lokalno (tj. u vlastitoj sistem sobi), a 27% u besplatnom cloudu ili u paketu s drugim uslugama. Zanimljivo je da već sada 29% ispitanih koristi cloud, ali u prosjeku s manje od dvije usluge po tvrtci. Što je više zaposlenih u poduzeću, veći su i izgledi da će koristiti cloud: 56% za tvrtke od 51 do 250 zaposlenih. Dakle, cloud možda još nije tu, ali je već svakako tamo - na informatički razvijenijim tržištima ili, u budućnosti, prvenstveno za poslovne pa tek onda za osobne potrebe.

Očigledno nismo mi ti koji ocjenjuju računalstvo u oblaku već ono ocjenjuje nas - koliko ga i kako koristimo govori o tome koliko je okruženje u kojem radimo (radno mjesto, tvrtka, grana poslovanja...) slično onome u zemljama iz navedene studije. Vidljive promjene (ili, bolje rečeno, primjene) za osobne korisnike doći će tek iza onih u poslovanju. Kao što smo rekli: cloud nije glamurozan, samo je - koristan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi