odluka na sjednici vlade

Kroz dvije i pol godine završetak autoceste Zagreb - Sisak, dionica duga 10,9 kilometara koštat će 300 milijuna kuna

04.02.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak usvojila zaključak o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb - Sisak, dionice Lekenik - Sisak, a rečeno je da bi ta dionica duga 10,9 kilometara i procijenjene vrijednosti 300 milijuna kuna, mogla biti gotova za dvije do dvije i pol godine

Natječaj za javnu nabavu izgradnje autoceste planiran je do kraja veljače.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će projekt izgradnje autoceste A 11 Zagreb - Sisak - dionice Lekenik - Sisak, uz brzu cestu do središta grada, raditi Hrvatske autoceste, koje će objaviti i natječaj. Plenković vjeruje da taj projekt može biti realiziran u sljedeće dvije do dvije i pol godine i smatra da će se na taj način Sisak, Petrinja i cijela Sisačko-moslavačka županija, u smislu bolje prometne povezanosti, "nasloniti" na Zagreb.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je dovršetak autoceste potaknut na premijerovu inicijativu. Naveo je kako zaključkom o dovršetku izgradnje Vlada podržava ubrzavanje dovršetka izgradnje autoceste, dionice Lekenik - Sisak, kao prioritetnog projekta za dugoročnu revitalizaciju Sisačko - moslavačke županije.

"Zaključkom se zadužuje društvo Hrvatske autoceste d.o.o. da najkasnije do 28. veljače 2021. pokrene postupak javne nabave radova izgradnje autoceste procijenjene vrijednosti nabave od 300 milijuna kuna iz sredstava predviđenih financijskim planom Hrvatskih autocesta za 2021., s projekcijama za 2022. i 2023. godinu", istaknuo je Butković.

  • +9
Sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Rok za izvođenje radova je dvije godine od sklapanja ugovora. Hrvatske autoceste ishodile su građevinsku dozvolu za dionicu Lekenik - Sisak, duljine 10,9 kilometara. Radovi na izmještanju instalacija za čitavu dionicu su u tijeku. Od ukupno ugovorenih 23 milijuna kuna do sada je, naglasio je ministar, realizirano radova u vrijednosti 17,7 milijuna kuna, a preostali će se radovi na izmještanju instalacija dovršiti do kraja ove godine.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta na dionici Lekenik - Sisak su u tijeku (trošak se procjenjuje na 25 milijuna kuna), a javna nabava usluge nadzora nad radovima, procijenjene vrijednosti, 7,5 milijuna kuna, bit će pokrenuta u travnju ove godine. Tijekom veljače , također ove godine, Hrvatske autoceste pokrenut će javnu nabavu arheoloških istražnih radova, čija je procijenjena vrijednost 10, 5 milijuna kuna.

"Nakon uspješno provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja, koje je Vlada RH pokrenula prije tri godine, Hrvatske autoceste osigurale su uštedama i dobrim financijskim planiranjem, čak i uz manji promet na autocestama, stabilno poslovanje i investicijski potencijal za nastavak važnih investicija za ovaj prioritetan projekt", zaključio je Butković.