EKO AKCIJA

Kristijan Curavić: Očistit ćemo 20 tona otpada iz hrvatskih rijeka i jezera

28.04.2015 u 22:11

Bionic
Reading

U sklopu velikog ekološkog projekta u organizaciji udruge za očuvanje podvodnog svijeta GUWAA i Princ Albert fondacije, 30. svibnja diljem Hrvatske održat će se Dan hrvatskih voda - nacionalna akcija čišćenja voda u kojoj će sudjelovati čak 30-ak gradova, najavili su to organizatori predvođeni poznatim roniocem Kristijanom Curavićem

Dan hrvatskih voda obilježit će se akcijama čišćenje rijeka, jezera i mora diljem Hrvatske, no, finalni događaj s brojnim poznatim gostima i ambasadorima akcije održat će se u subotu, 30. svibnja u Splitu. Riječ je o manifestaciji koja će uključiti nekoliko stotina ronioca i aktivista čiji je cilj ove godine s dna naših voda izvaditi više od 20 tona otpada.

Prošle godine, u vrijeme kad se održavao Dan hrvatskih voda, Hrvatsku je zahvatio val poplava te veliki broj lokacija nije bio dostupan za čišćenje, a prema podacima udruge GUWAA izvađeno je oko 15 tona otpada. 

Cilj ove akcije je podići razinu svijesti u javnosti o potrebi očuvanja naših voda i konstantnoj zaštiti i čišćenju okoliša. Akcije koje se već duže vrijeme provode u organizaciji istih partnera, na ovaj će način kulminirati na Dan hrvatskih voda kad će se svi koji budu htjeli sudjelovati moći uključiti i dati svoj doprinos.

'Zadnjih dvije godine otkako se održava Dan hrvatskih voda ronioci su izvadili puno veću količinu otpada nego ikada ranije u sličnim akcijama upravo zbog sudjelovanja naših partnerskih ronilačkih centara. Jako sam ponosan na činjenicu da imamo takvu podršku' izjavio je Kristijan Curavić, ronioc i osnivač udruge GUWAA. Zapanjujući su podaci, dodao je Curavić, koji pokazuju da je Jadransko more drugo u Europi po kvaliteti i čistoći, ali jednako tako je drugo po onečišćenosti raznim otpadom koji se nalazi na morskom dnu.  

Dan hrvatskih voda obuhvatit će oko 30 lokacija i veliki broj ronioca koji će 30. svibnja zaroniti u rijeke, jezera i more, a velika svečanost održat će se u Splitu gdje će se također čistiti more uz podršku ambasadora i prijatelja projekta pod vodstvom Kristijana Curavića.