KERUMOV TIJEK MISLI

'Kriminalci koče moje projekte'

26.05.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Teško je splitskom gradonačelniku Željku Kerumu: osim Zapadne obale ispred njegova hotela Marjan, u gradu se ni dvije godine nakon njegova dolaska na vlast ništa ne radi, pa se danas požalio mađarskom veleposlaniku Ivanu Gaboru. 'Imamo grad na idealnoj poziciji, imamo odlične projekte, ali nemamo ni investitora ni banaka koji bi to pratili', iskreno će Kerum

Kako to obično biva, na samu pojavu kamera i mikrofona iz gradonačelnika prokulja bijes. Nije trebalo čekati dugo na novu promjenu raspoloženja.

'Problem je što u Splitu imamo nezavisnu vlast, pa nas država zaobilazi. A tu su i kočničari, vijećnici iz oporbe, oni žele zaustaviti svaki projekt i jako je teško tako raditi.

Hrvatskoj trebaju novi zakoni za sve oni koji neosnovano koče, tuže, rade zabilježbe na sudu... Oni moraju kazneno odgovarati! Pa nemoguće je da bilo koji kriminalac može zaustaviti bilo koju investiciju. Moraju odgovarati pred zakonom, moraju u zatvor i moraju nadoknaditi štetu!' bjesnio je Kerum.

Nije baš bilo jasno na koga misli, a gradonačelniku je pomalo teško artikulirati svoje stavove. Misli potom lete na drugu stranu: 'Ma, teško je raditi s tim pustim poreznim nadzorima, represivnim mjerama, najavama ubrzanih stečajeva... Loša je situacija, 95 posto poduzetnika bi se riješilo kompletnog biznisa samo da budu na nuli i da ne duguju radnicima i dobavljačima', kaže Kerum. Očito je, eto, da mu ni u vlastitoj tvrtki stvari ne stoje najbolje, mada je na novinarsko pitanje o hotelu Marjan odgovorio da je 'stvar gotova'. 'Samo još treba složiti sobe', ponovio je rečenicu koju izgovara već pune dvije godine.

'A i vi novinari morate pisati objektivno! Pa užas je da se jedne godine bacaju stotine tona krumpira, a da ga druge godine uvozimo', nastavljen je ovaj neobičan tijek misli.

Pitali su ga novinari i za komentar izjave premijerke Jadranke Kosor kako se s gradonačelnikom teško može sastati jer 'svaki put kad dođe u Split on pije kavu na Rivi'.

'Pijem kavu na Rivi... Pa gdje bih je drugo trebao piti?!'