IZBJEGLIČKA KRIZA

Krenuo deseti vlak s izbjeglicama iz Tovarnika prema mađarskoj granici

21.09.2015 u 22:32

  • +18

Izbjeglice

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Bionic
Reading

U Hrvatsku je dosad ušlo gotovo 30.000 izbjeglica, a njihov najveći priljev i dalje se očekuje na području Tovarnika, a MUP je priopćio da se prijevoz izbjeglica do granice organizira i dalje, dok se u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi više od 2.000 izbjeglica. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ušao je u svaki autobus koji je došao u Opatovac i pozdravio ljude te im objasnio gdje se nalaze i da će se tu zadržati kraće vrijeme dok se organizira njihov prijevoz do granice. U međuvremenu, pritisak na rubna područja zemlje se smanjuje nakon što je tijekom noći bilo napetosti, a jutros je Mađarska nastavila podizati zid prema granici s Hrvatskom dok se postavljanja ograde uhvatila i Slovenija, no tamošnji mediji tvrde da je riječ o pripremama za postavljanje šatorskog naselja

21:45 Deseti izvanredni vlak iz Tovornika je krenuo u 21,15 sati, a u Botovo će doći za oko četiri i pol sata. Jedanaesti izvanredni vlak uskoro će krenuti iz Vinkovaca za Tovarnik, pa će uslijediti ukrcaj izbjeglica i u njega. Nakon toga i taj vlak putuje prema potovu, priopćile su Hrvatske željeznice.

20:10 Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske da otvori granični prijelaz Bajakovo, zaprijetivši da će u suprotnom Beograd biti prisiljen tražiti međunarodnu zaštitu i uvesti protumjere. 'Molimo vas kao Boga da odustanete od takve neodgovorne politike, ako ne odustanete mi ćemo poduzeti protumjere jer moramo štititi svoju zemlju', izjavio je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Beograd je danas zatražio i hitnu reakciju Europske unije na odluku Hrvatske da zatvori Bajakovo za teretni promet, a državni dužnosnici upozoravaju da štetu od takve odluke trpe i srpske i hrvatke tvrtke jer je ta ruta vezana i za trgovinu u cijeloj regiji. Srbijanski vicepremijer i ministar ministar trgovine Rasim Ljajić ocijenio je da je zatvaranje Bajakova 'flagrantno kršenje' Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer ne dopušta ulazak i tranzit kamiona iz Srbije.

18:15 Slovenija je u ponedjeljak odbila prigovore da izbjeglice koji se kreću preko Hrvatske pušta "na kapaljku" i istakla da mora braniti granice schengenske Europe. Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Boštjan Šefic izjavio je na konferenciji za novinare da se migracijski tok od Grčke prema središnjoj Europi ne zaustavlja i da bi, po nekim ocjenama, sljedećih dana na slovensku granicu iz Hrvatske moglo dolaziti oko 3.000 ljudi dnevno jer ih u Grčku dnevno pristiže i do 6.000. Dosad je po neslužbenim podacima u Sloveniju ušlo manje od 3.000 migranata i izbjeglica koji se većinom usmjeravaju prema Austriji i Njemačkoj.

'To znači da oni balkanskom rutom ubrzo mogu doći do Hrvatske, a onda i Mađarske i Slovenije', kazao je Šefic koji vodi međuministarsku skupinu koja koordinira postupanje s izbjeglicama i migrantima. Šefic je potvrdio da željeznički promet s Hrvatskom ostaje u prekidu, te da je do daljnjega zatvoren i granični prijelaz Harmica, dok je promet na Bregani nakon kraćeg prekida opet uspostavljen.

18:00 Mađarski parlament u ponedjeljak je usvojio zakon kojim se vladi odobrava korištenje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući i uporabu neubojitih sredstava. Tako će vojska na terenu, ako zatreba, smjeti koristiti gumene metke, pirotehnička sredstva, suzavac i drugo neubojito oružje, javlja Reuters, dok AFP navodi da u određenim okolnostima prilikom zaštite granica vojska smije i otvoriti vatru. Francuska agencija piše i da novi zakon omogućuje pretrese privatnih kuća i stanova za koje se sumnja da se u njima skrivaju migranti.

U mađarskom parlamentu ukupno je 199 zastupnika, a za usvajanje zakona glasovalo je njih 151, 12 je bilo protiv, a 27 suzdržanih. U govoru pred zastupnicima uoči glasovanja, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da granicu sa Srbijom može štititi samo policija, ali da je za zaštitu granica prema Hrvatskoj i Sloveniji potrebna i vojska. 'Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštivanju zakona... i cijela Europa. Pregazit će nas', rekao je Orban u govoru u parlamentu.

17:30 Gotovo 7.000 izbjeglica i migranata ušlo je ovog vikenda u Bavarsku iz Austrije, što je tri puta manje otkad su uvedene kontrole na granici 13. rujna, prema podacima savezne policije. Oko 5.000 osoba koje bježe od rata ili siromaštva stiglo je u nedjelju na jug Njemačke a 1.710 dan ranije. Prethodna dva vikenda taj je broj iznosio ukupno oko 40.000, dvadeset tisuća svaki vikend , precizirao je glasnogovornik policije. Suočen s velikim priljevom migranata, Berlin je 13. rujna odlučio ponovo uvesti kontrole na svojim granicama kako bi bolje organizirao te dolaske.

16:50 
Europska komisija u ponedjeljak je kazala da ne želi komentirati napetosti između Mađarske i Hrvatske koje su se pojavile uslijed izbjegličke krize. 'Europska komisija nije ovdje da komentira sve što se događa, posebice stoga što danas imamo dva sastanka Corepera (Odbor stalnih predstavnika zemalja članica), koji raspravlja o našim prijedlozima i ne želimo to prejudicirati', rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas

Schinas je dodao da je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker osobno uključen u traženje rješenja i da je u ponedjeljak telefonom razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i slovenskim premijerom Mirom Cerarom, a prije dva dana i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem

16:15 Kako javlja dnevnik.hr, granični prolaz Bregana između Slovenije i Hrvatske opet je otvoren. 

16:02 Glavni tajnik Međunarodne organizacije Crvenog križa Elhadj As Sy posjetio je danas šatorski kamp za izbjeglice u Opatovcu. Zahvalio se hrvatskom Crvenom križu, volonterima i ministru MUP-a Ranku Ostojiću što su izbjeglicima omogućili hranu, vodu, medicinsku pomoć i higijenske uvjete.



15:45
Na izlazu iz Hrvatske za sav je putnički promet (osobna vozila, autobusi) zatvoren granični prijelaz Bregana na državnoj granici sa Slovenijom, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub. Slovenska policija potvrdila je da je zbog novih migranata prispjelih na granični prijelaz Bregana/Obrežje, ponovo zatvorila najveći granični prijelaz s Hrvatskom koji je nekoliko sati bio zatvoren i protekle noći.

15:20
O izbjegličkoj krizi govorit će, između ostalog, i premijer Zoran Milanović, uintervjuu RTL televizije.

15:13 
Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je najavljeno da će sutra poslijepodne biti održana sjednice Vijeća za obranu. U pozivu nema detalja, niti dnevnog reda, a sjednica navodne nema veze s izbjegličkom krizom. No, valja podsjetiti da je Grabar Kitarović u subotu kazala da će biti neizbježan angažman Hrvatske vojske te je ustvrdila, doduše, ne kazavši na temelju čega, da se u par dana očekuje dolazak još oko 40.000 ljudi. Ona smatra da je neizbježan angažman Hrvatske vojske i naglasila je da ne misli samo na uključivanje vojske duž granice, nego u cijelome području.

15:04
Na granici između Baranjskog Petrovog sela i Beremenda i dalje dežura mađarska vojska u oklopnjacima, a gradi se i žičanu ogradu koja će biti spojena s već postavljenim čeličnim vratima, opisuje Večernji list situaciju na granici, dodajući da su s druge strane nanizani autobusi koje je mađarska strana pripremila za prijevoz novih izbjeglica.
14:43
Komentirajući zašto je tek petoga dana krize došlo do otvaranje centra u Opatovcu, Ostojić je rekao kako je razlog tome da su centri Čepin, Beli Manastir i Sisak ispražnjeni i da tamo sada više nema nikoga, javlja Večernji list. Prema podacima ministra dosada je šest izbjeglica zatražilo azil, kazao je Ostojić te pojasnio kako svatko od njih ima mogućnost stupanjem na tlo hrvatske zatražiti azil, ali da je njima očigledno cilj zemlje Zapadne Europe.


14:25
Inicijativa za podršku izbjeglicama 'Dobrodošli' od premijera Zorana Milanovića traži da Hrvatska na predstojećem izvanrednom summitu EU o izbjegličkoj krizi u Bruxellesu preuzme političku inicijativu i založi se za iznalaženje održivih i primjerenih rješenja izbjegličke krize utemeljenih na načelima međunarodnog humanitarnog prava, zaštite ljudskih prava i solidarnosti, rekla je u ponedjeljak Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije na graničnom prijelazu Bregana.

14:11
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija prema izbjeglicama ovih dana pokazala humanost te da su policija i pojedini sektori vojske u isto vrijeme osigurali sigurnost u državi, suusrevši se s 'izuzetno zahtjevnim izbjegličkim valom'.

14:07
U međuvremenu, Orban je od mađarskog parlamenta zatražio da podrži Vladin prijedlog da se upotrijebi vojsku na zaštiti mađarske granice i poručio je da Mađarska u izbjegličkoj krizi ima odgovornost zaštititi EU: 'Mađarska je počasni član velike europske obitelji tisućama godina i iz povijesne i moralne odgovornosti mora zaštititi Europu. Kad Mađarska štiti svoje granice, ona također štiti Europu', rekao je Orban u mađarskom parlamentu, javlja agencija MTI.

Upozorio je i da predložene kvote od strane Brisela nisu europski akcijski plan, jer prvo granice moraju biti zaštićene, a talas izbjeglica zaustavljen.Članice Europske unije bit će prisiljene štititi se od 'prijetnje' masovne migracije dok ne dogovore jedinstveno stajalište o tom problemu', poručio je Orbanuoči glasovanja u mađarskom parlamentu o prijedlogu vladajuće stranke da se na zaštiti mađarskih granica angažira vojsku.

13:41
Granični prijelaz Bregana opet je zatvoren, javlja Večernji list, naime, 30 sirijskih izbjeglica u potpunosti su blokirali promet, a policija poručuje kako šatore na Bregani treba ukloniti jer više ne postoji razlog da tamo ostanu s obzirom na to da izbjeglice više neće prelaziti preko njega.

13:27
U Hrvatsku je dosad ušlo 29.910 izbjeglica, a u privremenom prihvatnom centru Opatovac ukupno se nalaze 2.452 izbjeglice (1.581 muškarac, 359 žena i 512 djece). Na Bregani nema izbjeglica, kao niti u Ježevu, na Harmici ih se nalazi 50, a na Zagrebačkom velesajmu 26, a u Tovarniku ih ima 945 dok ih je na Bajakovu troje, a od toga 627 muškaraca, 133 žene te 188 djece.





Inače, jutros je krenuo teretni promet na izlazu Bregana i promet normalno teče, premda se pojavljuju informacije i da je opet došlo do blokade, međutim, na teretnom izlazu kolona je duga dva kilometra dok je teretni ulaz na Bajakovu i dalje zatvoren, a na teretnom izlazu je 4,5 km duga kolona. Slovenska policija počela je jutros postavljati gelendere ispred Obrežje, a nešto prije 12 sati na Harmicu je došao jedan autobus s 80 autobusa.

13:25
Prilikom otvorenja Područnog ureda pučke pravobraniteljice u Splitu, pravobraniteljica Lora Vidović osvrnula se i na izbjegličku krizu: 'Podijeljeni smo u više timova i nalazimo se danju i noću na najkritičnjim točkama. Još je prerano za generalne ocjene, ali ono što smo uočili od samog početka bio je nedostatak informacija koje su bile dostupne izbjeglicama, volonterima i nadležnima. Reagirali smo i zato nam je drago što je Vlada, koliko vidimo, to uvažila. Posebno bih htjela istaknuti priliku i zahvaliti se svakom policajcu i policajki na terenu, jer doista s maksimalnom profesionalnošću i strpljenjem obavljaju svoj posao u izrazito teškim uvjetima'.

13:24
Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za 14 sati konferenciju za novinare koja nije unaprijed bila najavljena. U obavijesti njegova kabineta navedeno je da je konferenciji namijenjena prvog godišnjici mandata vlade, o čemu je Cerar već više puta govorio pa se vjeruje da će govoriti prije svega o izbjegličkoj krizi, broju izbjeglica koji je do sada ušao u Sloveniju i izišao iz nje, a sve uoči sastanaka koji se s tim u vezi u utorak i srijedu održavaju na razini EU, koji će okupiti prvo ministre unutarnjih poslova, a potom i šefove država i vlada.
,
13:03
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predložio je u ponedjeljak da se izbjeglice dovede u Europu izravno iz kriznih područja kako bi se zaustavio aktualni golemi i nekontrolirani priljev izbjeglica i oduzeo izvor prihoda mrežama krijumčara ljudi.

'Predlažemo da se u Europi dogovorimo o kontigentu, velikodušnom kontigentu. Tražili bismo izbjeglice u kriznim područjima, tako da krijumčari ne zarade, kako bi ih potom raspodijelili u Europi', rekao je, opisujući svoj prijedlog kao 'osobnu inicijativu u cilju europskog prava azila'.

12:52
Istovremeno, broj izbjeglica koje iz Makedonije u Srbiju prelaze kod Preševa se ne smanjuje, a procjenjuje se da je od nedjelje u ponoć do jutros u 10 sati u Srbiju ušlo još oko 5.000 ljudi, podaci su Crvenog križa u Preševu, javlja N1 televizija

12:39
Slovenski mediji javljaju u ponedjeljak da se na slovenskoj strani graničnog prijelaza Bregana-Obrežje vrše pripreme za postavljanje šatorskog naselja, čime se izgleda pokušavaju demantirati vijesti nekih medija u Hrvatskoj da se pripreme vrše kako bi se uz granični prijelaz, kroz koji je ovih dana prošlo najviše izbjeglica, postavila ograda, kako je to učinila Mađarska prema Srbiji i na dijelu granice s Hrvatskom.
Slovenska glavna policijska uprava tijekom prijepodneva je objavila da Hrvatskoj više ni ne pokušava vratiti izbjeglice i migrante koji iz Hrvatske ulaze na slovenski teritorij jer ih hrvatska policija ne prima natrag.

12:37
Od sinoć je na graničnom prijelazu Bajakovo, do stabiliziranja stanja na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje, obustavljen promet za teretna vozila na ulazu u Hrvatsku, dok je na izlazu iz Hrvatske kolona dugačka oko tri kilometra, priopćio je MUP




12:23
Mađarska vojska s teškom mehanizacijom postavlja zid na granici, a jutros je došlo i nekoliko kamiona sa žicom. Na graničnom prijelazu između Hrvatske i Mađarske Baranjsko Petrovo Selo/Beremend, na kojem su Mađari postavili čelična vrata, promet zasad i dalje teče normalno, javlja HRT.Inače, Ostojić je jučer potvrdio da Mađarska još nije vratila vlak Hrvatskih željeznica kojim su u tu zemlju prevoženi migranti, kao i da Hrvatska nije prihvatila pomoć UNHCR-a u gradnji kampa u Opatovcu jer ima infrastrukturu za takav posao.


12:10
'0vi ljudi dolaze iz Schengen i mi ćemo ih u Schengen vratiti. Potpuno smo stabilizirali situaciju. U Opatovcu je trenutno 2.500 izbjeglica, a 500 osoba iz najranjivijih skupina koje su noćas stigle, već su otišle za Mađarsku', kazao je Ostojić u Opatovcu novinarima.




12:08
Nakon jučerašnjeg razgovora sa slovenskim kolegom Cerarom o izbjegličkoj krizi, premijer Zoran Milanović telefonski je u ponedjeljak razgovarao s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, potvrdio je Hini Vladin glasnogovornik Nikola Jelić.

Razgovarali su o usklađivanju stavova o rješevanju izbjegličke krize uoči izvanrednog summita EU-a u srijedu koji će biti posvećen toj temi. Cilj je pronaći najbolje političko i financijsko rješenje za zaustavljanje krize, rekao je Jelić.



11:56
Slovenska policija je pomaknula ogradu desetak metara bliže granici te će kompletno cšatorsko naselje biti prebačeno na drugu stranu ograde, javlja N1 televizija

11:55
Od ponoći na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo, ni u prihvatnom centru u bivšoj vojarni u Belom Manastiru te kampu u Čepinu, nema izbjeglica, izvijestio je u ponedjeljak prije podne osječki područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

11:43
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) istaknula je da se njihov apel da liječnici i drugi zdravstveni radnici pomognu izbjeglicama iz arapskih zemalja, odnosi na volontiranje isključivo na dio na tzv. ničijoj zemlji između Hrvatske i Slovenije. Naime, u tom dijelu ne mogu organizirano i pod ingerencijom Ministarstva zdravlja djelovati liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, kao što je to slučaj u ostalim dijelovima trasa prolaska izbjeglica u Hrvatskoj u kojima sustav dobro funkcionira.

11:25
Mađari nastavljaju s radovima na ogradi prema Hrvatskoj, javlja HRT.


10:45 
U kamp u Opatovcu i dalje dolazi više ljudi nego što ih odlazi, javlja N1 televizija, a Ostojić izbjeglicama u autobusima, koje osobno dočekuje, objašnjava da će im dati pomoć i da im neće uzimati otiske prstiju.


Osvrnuo se Ostojić usput i na sastanak 'Domoljubne koalicije' koja se u ovom trenutku sastaje u Vukovaru na jednom poljoprivrednom gospodarstvu kako bi potpisali predizborni savez: 'S obzirom na jučer javno izraženu empatiju prema izbjeglicama, predlažem im i bilo bi jako lijepo da na tom gospodarstvu prihvate i preuzmu brigu nad barem dva autobusa izbjeglica, pogotovo što čujem da će tamo biti i zabava', rekao je Ostojić.

10:10
U Sloveniju je, prema neslužbenim procjenama, do sada ušlo oko 3.000 izbjeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je dio tog vala već primila, no o izbjegličkoj krizi u parlamentu govorit će slovenski premijer Miro Cerar, a za N1 Alenka Drevnik, glasnogovornica slovenske policije kazala je: 'Na graničnom prijelazu Obrežje policija uspostavlja mjere koje će omogućiti neometan promet preko graničnog prijelaza. Podataka o broju pristiglih stranaca nemamo'.

10:09 Tovarnik je, kao i Bregana i Harmica, također jutros prazan, a sve koji stignu u Tovarnik prebacuje se u šatorsko naselje Opatovac, naime, migrante koji i dalje u skupinama kod Tovarnika prelaze iz Srbije u Hrvatsku policija prevozi do privremenoga šatorskog naselja u Opatovcu u kojemu je situacija mirna, kazao je Ostojić



9:48
Željezna vrata na graničnome prijelazu Baranjsko Petrovo Selo - Beremend, gdje su Mađari jučer postavili željeznu ogradu, i preko kojeg je u proteklih nekoliko dana oko 5,5 tisuća izbjeglica prešlo u susjednu državu, zasad su otvorena, no HRT javlja da kamioni s mađarske strane upućuju da se užurbano radi na žičanoj ogradi između dviju država.


9:46
Zatvaranje graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci za ulazak kamiona iz Srbije vrlo je nekorektan potez hrvatske strane i ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, a svako nema veze s rješavanjem izbjegličke krize, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

9:42 Martin Schulz
očekuje dogovor ministara EU oko zbrinjavanja 160.000 izbjeglica


9.40
Slovenska policija postavlja ogradu uz rub ceste prema polju, tako da izbjeglice kada dođu ne mogu prijeći, već moraju ostati pred granicom i u šatorskom naselju, javljaju HRT i N1 televizija



9:34
U Botovu se u ovim trenucima očekuje dolazak vlaka s 11 vagona punih izbjeglica i migranata koji su rano ujutro krenuli iz Tovarnika i oni će kao i ostalih 8.000 koji su unatrag tri dana došli do Botova prijeći u Mađarsku.

Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.



8:59
Dosad je zabilježeno najmanje 14 slučajeva kada su kao ilegalni taksisti naplaćivali vrtoglavo uslugu prijevoza ili su pak, po nekom svom tobože 'povoljnijem' tečaju, mijenjali izbjeglicama eure u kune. Upravo zbog toga MUP trenutačno provodi isto toliko kriminalističkih obrada nakon kojih će uslijediti odgovarajuće prijave.

Na opću sramotu stanovnika Belog Manastira koji bezrezervno pomažu izbjeglicama, u njihovu mjestu ima i onih koji 'pomažu' kršeći zakon. Tako je u Belom Manastiru osmišljen poseban valutno-ulični tečaj za izbjeglice prema kojem su im za 50 eura davali 250 kuna, piše Jutarnji list

8:44
Deveti izvanredni vlak s 10 vagona krenuo je iz Tovarnika. Očekuje se da će u Botovo stići za oko četiri i pol sata.

8:40
U Hrvatsku je do šest sati jutros ušlo 28.962 izbjeglica, na Bregani ih više nema, a svi koji dođu u Tovarnik prebacuju se u šatorsko naselje Opatovac.


8:00
Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija, a prenosi Hina.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

Slovenska policija potvrdila je da je tijekom noći na jednom prijelazu s Hrvatskom gdje su migranti došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate migrante, zbog čega je prijelaz na jedan sat bio zatvoren.

Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.

Austrija je tijekom noći prihvatila oko 250 migranata i izbjeglica koji su bili smješteni u obližnjim prihvatnim centrima u Gornjoj Radgoni uz granicu s Austrijom i Lendavi uz granicu s Madžarskom, objavio je slovenski radio.


7:44
Osmi izvanredni vlak s 11 vagona, koji je krenuo iz Tovarnika, kroz sat i pol stići će u Botovo

7:11
Novinarka HRT-a javila se jutros iz Tovarnika. Na ulicama tog sela na granici sa Srbijom nije bilo izbjeglica, budući da se one po registraciji na graničnom prijelazu odvode direktno u Opatovac, gdje je smješten kamp s 5000 mjesta. No, dodaje novinarka, pritisak na granicu ne prestaje.

Na graničnom prijelazu Bregana, pak, između 2 i 5 ujutro propuštena je veća skupina od oko 200 izbjeglica u Sloveniju. HRT-ov novinar da je na njihovu stranu granice došla i nova jedinica slovenske interventne policije.

N1 je ranije javio kako je sinoć na Bregani bilo dramatično. Nakon što je postalo jasno da niti jedan autobus neće doći po njih, aktivisti i izbjeglice blokirali su u potpunosti promet.

Legli su i sjeli na cestu i vikali - Otvorite granice. Slovenska policija je poslala i helikopter koji je prelijetao područje, a oko 60-ak policajaca sa psima stvorilo je živi zid ispred izbjeglica. Još je oko 400-injak izbjeglica na Bregani, a oko sat vremena nakon početka blokade, ipak su po njih stigla dva autobusa.

RTL javlja kako je promet normaliziran oko 1:30. Prema procjenama volontera na Bregani je ostalo oko 200 ljudi, koji će, postoji velika mogućnost, na tom mjestu provesti još jednu noć.

Na željezničku postaju Botovo u nedjelju oko 18 sati došao je još jedan vlak iz Tovarnika s između 1.400 i 1.500 migranata, koje je policija po izlasku iz vlaka preusmjerila na ilegalni granični prijelaz s Mađarskom.

Migranti su dovezeni u 11 vagona te preusmjereni na ilegalni granični prijelaz udaljen dva kilometra od Botova.