OPORBA NAPUSTILA DVORANU

Zakon o LNG-u prošao uz tanku većinu, Hasanbegović i Glasnović glasali za, a nisu ni morali

14.06.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Zakon o terminalu za ukapljeni plin, tzv. lex LNG izglasan je u Saboru sa 77 glasova za i 25 protiv. Prije glasanja o zakonu, vladajući su neuobičajenom brzinom odbili 380 oporbenih amandmana

Glasanje je započelo iza 14 sati, a zastupnici su glasali ručno i to samo 'za', kako bi se utvrdilo je li amandman prošao ili ne.

Zbog takvog načina glasanja sabornicu su napustili zastupnici Mosta, GLAS-a, HSS-a, Živog zida, nezavisni zastupnici, ali i dio SDP-a. SDP je pak tražio da se nakon svakog 30. amandmana utvrdi kvorum.

Prva provjera kvoruma je prošla, iako se SDP-ovci nisu uključili. Prošle su i ostale provjere kvoruma, a onda je u jednom trenutku SDP zatražio stanku. Peđa Grbin podsjetio je da se građani Omišlja, Krka i Primorsko-goranske županije protive plutajućem LNG-u. 'Vama do građana nije stalo i spremni ste i na ovaj igrokaz kako bi što prije progurali zakon i omogućili nekoj novoj grupi Borg unosne poslove', kazao je Grbin zatraživši stanku.

I nakon stanke vladajući su redom nastavili odbijati amandmane, a nakon sat vremena odbijanja amandmana glasalo se i o samom zakonu. Tzv. lex LNG prošao je sa 77 glasa za i 25 protiv.

No zanimljivije je tko je vladajućima osigurao 77 glasova. Naime, Furio Radin glasao je protiv zakona, a HDZ-ov Ante Sanader uopće nije bio u Saboru. Stoga su glasove za dali Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović.

No i bez njihovih glasova zakon bi prošao jer se donosi običnom većinom.

Podsjetimo, prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin izazvao je u javnosti i struci brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice, a nezadovoljni što se zakon donosi po hitnoj, umjesto redovnoj proceduri, iz SDP-a su na njega uložili čak 360, od ukupno 380 amandmana.

SDP je uoči glasanja na press konferenciji uputio zadnji apel vladajućoj većini da ne glasa za zakon.

  • +16
Sabor 8. sjednicu nastavio raspravom o Izvješću pučke pravobraniteljice za 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL