prvi radni dan

[VIDEO/FOTO] Primopredaje u ministarstvima: Horvat najavio prodaju državnih udjela u poduzećima gdje država nema utjecaja na odluke

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 24.07.2020 15:10
  • Objavljeno 24.07.2020 u 09:28
Darko Horvat i Predrag Štromar

Darko Horvat i Predrag Štromar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nakon što je sinoć Vlada dobila povjerenje Sabora, novi ministri stigli su i na svoja radna mjesta gdje je izvršena primopredaja u onim ministarstvima koja dobivaju nove čelne ljude

Službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra obrane Marija Banožića i državnog tajnika Tomislava Ivića održana je jutros u MORH-u, priopćili su iz ministarstva

Novog ministra obrane Marija Banožića, državni tajnik Tomislav Ivić upoznao je s aktivnostima i stanjem u Ministarstvu obrane te mu zaželio uspjeh na novoj dužnosti, stoji u priopćenju.

Banožić se na početku prisjetio i bivšeg ministra Damira Krstičevića i zahvalio mu na svemu što je učinio za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku, kao i državnom tajniku Iviću.

Banožić: Neću iznevjeriti hrvatske vojnike

Banožić je poručio kako su Hrvatska vojska i hrvatski branitelji predvođeni ratnim ministrom Gojkom Šuškom i prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MORH

'Neću iznevjeriti hrvatske vojnike i branitelje, svjestan sam odgovornosti i nastojat ću opravdati očekivanja i ukazanu čast. Uvjeren sam kako ću kao novi ministar obrane svoju dužnost obnašati časno i pošteno, te ću dati novu dimenziju unapređenju obrambenih sposobnosti', poručuje ministar obrane.

Također, ministar je naglasio da je u Programu Vlade istaknuto da će se nastaviti s opremanjem i modernizacijom Hrvatske vojske te u prvih šest mjeseci završiti započete kapitalne infrastrukturne projekte.

  • +8
  • +5

Primopredaja u MORH-u

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Brandt/MORH

'Ulagat će se u hrvatskog vojnika kao najveću vrijednost obrambenog sustava, uključujući stalnu brigu za vojnika, dočasnika i časnika radi daljnjeg poboljšanja materijalnih prava te uvjeta života i rada te dovršiti započeti proces oko ustrojavanja Sveučilišta za obranu i sigurnost', zaključio je ministar Banožić.

Mario Banožić rođen je 10. ožujka 1979. u Vinkovcima. Doktorirao je na poslijediplomskom doktorskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Prije imenovanja na dužnost ministra obrane, obnašao je dužnost ministra državne imovine.

Fuchs preuzeo Ministarstvo obrazovanja

Primopredaja je održana i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje je Blaženku Divjak na čelnoj funkciji zamijenio Radovan Fuchs.

'Ovo je resor u koji se stalno treba ulagati, ali ministar Fuchs je već bio ministar pa mu to nije novost. Očekujem da veliki projekti na kojima smo radili, poput kurikularne reforme, treba ići dalje, ali svaki ministar ima i svoje projekte i trenutno je situacija koja nameće neke zahtjeve. Pripremili smo sve što je potrebno da se mirno uđe u sljedeću školsku i akademsku godinu, izazivi su uvijek tu. Želim mu uspješni početak školske godine i uspješan cijeli mandat', kazala je Divjak.

Fuchs se zahvalio i Divjak i cijelom njenom timu. 'Napravila je ogroman posao oko organiziranja nastave na daljinu. Želim zahvaliti i svim učiteljima i nastavnicima, te roditeljima koji su izdržali period lockdowna i boravka u kućima, ali i učenicima', rekao je Fuchs.

  • +3

Primopredaja u Ministarstvu obrazovanja

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Otkrio je da je Divjak i pitao mogu li se čuti pa da mu ako treba da neki savjet oko nastave na daljinu.

Rekao je da su za jesen u igri tri modela nastave. 'Ili idu svi u školu ili ne ide nitko ili idu djelomično, a kakva će biti jesen to ćemo vidjeti', kazao je.

'Ako dođete u ovako kompleksni sustav i želite nešto promijeniti, imate jako puno otpora. Došla sam jer sam htjela nešto promijeniti, no bilo je puno onih koji to nisu odobravali. Puno je ljudi kojima dugujem zahvalnost,a puno je i onih koji su pokušali zaustaviti. Zato kažem da neće biti jednostavno uvoditi nove promjene. A kontinuitet je važan', rekla je bivša ministrica, poručivši Fuchsu da ga u tom smislu čeka puno posla.

Fuchs je poručio da ćemo vidjeti što će raditi u svom mandatu.

Cappelli odlazi i zbog zdravstvenih razloga

Nikolina Brnjac preuzela je jutros Ministarstvo turizma i sporta. Primopredaja je obavljena bez kamera, a bivši ministar Gari Cappelli za N1 je rekao da odlazi u Sabor gdje će biti predsjednik Odbora za vanjske poslove.

Rekao je da s mjesta ministra odlazi i zbog zdravstvenih razloga. 'Ne bi bilo fer, jer da sam ostao možda bi otišao u pola mandata. Ne volim biti nikome problem. Imam 60 godina', rekao je Cappelli.

Cappellije novu ministricu upoznao s nužnim promjenama i s onim što je najhitnije za odraditi. 'Timskim radom se može puno toga. Ona je dobra osoba u ovom trenutku. Treba imati jedan dobar tim', poručuje.

Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Brnjac je prije sjednice užeg kabineta Vlade izjavila da je Vlada za sada osigurala plaće za iduća dva mjeseca za turizam. 'Očekujem pozitivno okruženje, nije me strah, ako sam uspjela predstavljati Vijeće, vjerujem da ću moći pomoći turizmu', izjavila je.

Primopredaja je održana i u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova, također bez kamera.

Ministar na odlasku Marko Pavić izvijestio je novu ministricu o završenim i tekućim projektima ministarstva te planovima u cilju postizanja snažnije apsorpcije fondova Europske unije i ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske.

Marko Pavić i Nataša Tramišak

Marko Pavić i Nataša Tramišak

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo regionalnog razvoja

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak u izjavi uoči užeg kabineta Vlade nije željela odgovoriti na pitanje hoće li provjeriti troškove s karticama njenog prethodnika Marka Pavića. Kaže da o tome nisu razgovarali.

Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon obnovi Zagreba prioritet Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Primopredaja je obavljena i u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine između novog ministra Darka Horvata i dosadašnjeg ministra Predraga Štromara. Ministru Horvatu uručeno je izvješće o radu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u proteklom mandatu, priopćili su iz ministarstva

Osigurati mladima krov nad glavom, a kroz digitalizaciju ubrzati procese izdavanja dozvola te povući što više sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu, ojačati građevinski sektor, a pritom zaštititi prostor, bili su glavni projekti u mandatu ministra Štromara.

'Zahvaljujući našim mjerama 21 tisuća mladih obitelji ima svoj dom, obnovljene su brojne bolnice, škole, vrtići i stambene zgrade, a pripremili smo i energetsku obnovu kuća te će se uskoro otvoriti poziv za građane. Uspjeli smo ukinuti nepotrebne namete, digitalizacijom pojednostaviti, ali i pojeftiniti procese izdavanja dozvola, a uvjeren sam da će se taj projekt nastaviti. Moramo uvoditi reforme i okaniti se starih navika jer je to preduvjet da se ova zemlja razvija', rekao je Predrag Štromar.

Ministar Horvat zahvalio je dosadašnjem ministru na kvalitetnoj suradnji u proteklom razdoblju, te odmah najavio kako će se već na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, prve u novom mandatu, naći točka prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

'Vremena za čekanje nemamo, jer su pred nama već sad veliki izazovi s kojima smo se spremni nositi. Zahvaljujem svom kolegi Štromaru na svemu što je učinjeno u pripremi ovog Zakona, koji će biti jedan od glavnih prioriteta Vlade u narednom periodu. Prijedlog Zakona već danas šaljemo u saborsku proceduru, te o njemu idući tjedan očekujem kvalitetnu i konstruktivnu raspravu. Napravit ćemo sve što je moguće kako bi ljude što prije vratili u njihove domove, a zgrade i kuće sanirali prvenstveno zbog sigurnosti svih naših građana', rekao je tom prilikom Horvat, dodatno naglasivši kako treba biti svjestan da će provedba samog programa obnove u sklopu Zakona biti proces koji će trajati godinama.

Ministar Horvat najavio je kako će u kontinuitetu nastaviti s projektima koji su se pokazali dobrim, poput energetske obnove i subvencije stambenih kredita za mlade. Također, s obzirom na spajanje pojedinih ministarstava, preuzet će se i poslovi iz resora državne imovine za koje isto već postoji vizija i plan rada.

'Dvije su stvari na koje ćemo u narednom mandatu staviti naglasak u segmentu upravljanja državnom imovinom. S jedne strane, kao netko tko dolazi iz resora gospodarstva, želja mi je poduzetnicima staviti na raspolaganje svu neaktivnu imovinu i pružiti im priliku da je preuzmu, obnove, koriste, a dugoročno i otkupe po povoljnim uvjetima. Drugo, razmotrit ćemo opciju prodaje svih državnih udjela u onim kompanijama u kojima država nema utjecaja na donošenje poslovnih odluka', zaključio je Horvat.

Ministar Ćorić preuzeo dužnost ministra gospodarstva i održivog razvoja

Odlaskom Horvata na drugu funkciju resor gospodarstva i održivog razvoja preuzeo je Tomislav Ćorić.

Prilikom primopredaje, ministar Horvat poželio je ministru Ćoriću puno uspjeha u budućem radu, istaknuvši kako je u protekle dvije godine realizirano mnogo kvalitetnih projekata te su brojne stvari postavljene na zdrave i održive temelje, posebno u segmentu velikih trgovačkih društava koja su se našla u velikim problemima.

Darko Horvat i Tomislav Ćorić

Darko Horvat i Tomislav Ćorić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo gospodarstva

'Puno smo toga napravili sa željom i ciljem još bržeg razvoja hrvatskoga gospodarstva, većeg i od 3 posto godišnje koliko smo imali u prosjeku zadnjih godina. Posebno sam ponosan na neke projekte koje smo uspješno realizirali, poput kontinuiranog provođenja politike administrativnog rasterećenja gospodarstva, donošenja prvog Akcijskog plana za smanjenje ili ukidanje neporeznih i parafiskalnih davanja, razvoja i podizanja poduzetničke infrastrukture u obliku inkubatora i zona diljem cijele Hrvatske, kreiranje poticajnih mjera za privlačenje stranih investitora, te posebno razvoj projekta stipendiranja učenika u srednjem strukovnom obrazovanju', rekao je ministar Horvat te naglasio kako vjeruje da će se velik dio tih projekata i nastaviti. 'Pred nama su tek sad veliki izazovi kroz koje će trebati vrlo dobro kormilariti, a siguran sam i vjerujem da je ministar Ćorić prava osoba za to, koja će svojim znanjem, iskustvom i vizijom vrlo uspješno voditi novo ministarstvo', naglasio je Horvat.

Ministar Ćorić je čestitao ministru Horvatu na svim dosadašnjim aktivnostima te izrazio namjeru da se što prije krene u potrebnu transformaciju gospodarstva u suglasju s ciljevima održivoga razvoja. 'Ova nam je aktualna kriza jasno ukazala na to kojim putem moramo ići kako bismo ostvarili samodostatnost. Pred nama je zaista povijesna prilika koju moramo iskoristiti kako bismo Hrvatsku pozicionirali na karti gospodarski uspješnih, ekološki održivih i klimatski neutralnih zemalja', istaknuo je na kraju ministar Ćorić.

Aladrović preuzeo dio resora Ministarstva obitelji

U prostorijama dosadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je svečana primopredaja dužnosti iz područja obitelji i socijalne politike između donedavne ministrice Vesne Bedeković i novoimenovanog ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, priopćeno je iz novog ministarstva

Bivša ministrica Bedeković je ministra Aladrovića upoznala s dosadašnjim postignućima, rezultatima i projektima u tijeku te mu zaželjela uspješan nastavak rada na ostvarivanju ciljeva Vlade Republike Hrvatske u području obitelji i socijalne politike.

Josip Aladrović i Vesna Bedeković

Josip Aladrović i Vesna Bedeković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo rada

Ministar Aladrović zahvalio je ministrici Bedeković na dosadašnjoj konstruktivnoj suradnji i podršci tijekom prošlog mandata. Ministar je istaknuo da je svjestan važnosti pitanja socijalne politike i obitelji kojima će u svom mandatu, uz rad i mirovinski sustav, dati posebnu pozornost i raditi na jačanju sustava u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!