šteta veća od milijardu kuna

[VIDEO] Policija privela bivše šefove Uljanika i 3. maja; među uhićenima i predsjednik Uljanik plovidbe: Tužno je ovo

26.03.2019 u 09:33

Bionic
Reading

U akciji uhićenja 12 osoba, koju provode riječki PNUSKOK i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, kao rezultat složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za restrukturiranje i poslovanje brodogradilišta Uljanik, odnosno Uljanik grupe, privedeni su bivši predsjednik uprave Gianni Rossanda, njegov prethodnik Anton Brajković te članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac. Policija je odvela i aktualnog šefa riječkog 3. maja Maksimilijana Percana

Policija je tijekom jutra, kako se doznaje, privela Antona Brajkovića, kojega je 2013. na tom mjestu zamijenio Gianni Rossanda. Bivšu upravu Uljanika, uz Rossandu, koji je bio predsjednik uprave, činili su Marinko Brgić i Veljko Grbac, koji su također privedeni.

Ispred zgrade u kojem živi Rossanda su dva vozila riječkih registracija, za koje se pretpostavlja da su vozila MUP-a, a bivši predsjednik uprave priveden je oko podneva.

<< Tko je Gianni Rossanda, direktor Uljanika pod čijom je rukom pokleknuo istarski div >>

  • +9
Uhićen Gianni Rossanda Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Kriminalističkim istraživanjem bit će obuhvaćeno 12 osoba, a provest će se veći broj pretraga domova i službenih prostora, kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Osim bivših predsjednika uprave Uljanika te šefa 3. maja, među uhićenima su i bivši direktori riječkog brodogradilišta, kao i predstavnici Uljanik plovidbe te drugi direktori Uljanikovih društava. Tereti ih se za kaznena djela na štetu brodogradilišta i državnog proračuna, a radi se o iznosu od više od milijarde kuna.

Među privedenima je i Dragutin Pavletić, šef Uljanik plovidbe. U pratnji policajaca Pavletić je novinarima na pitanje kako se osjeća kazao: 'Tužno je ovo.'

Dodala je da je kriminalističko istraživanje vezano uz 'provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća'.

Zbog veličine i složenosti ove akcije, u kojoj sudjeluje više od 100 policajaca, ustrojen je stožer koji koordinira sve aktivnosti, a u MUP-u kažu da očekuju 'da će radnje trajati cijelog današnjeg dana'.

Večernjem listu potvrđeno je da je istraga proširena i na 3. maj. Kako javlja N1, među uhićenima u predmetu Uljanik je i predsjednik uprave 3. maja Maksimilijan Percan. PNUSKOK je ušao i u tu kompaniju.

  • +10
Privođenje bivših direktora Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Sve je komentirao je Samir Hadžić, jedan od članova Nadzornog odbora Uljanika.

'Znam da su postupanja u tijeku, a jesu li krenula uhićenja, nemam tu informaciju. Ako su krivi, onda mi je drago. Vjerojatno će se brzo saznati tko je u pitanju', rekao je Hadžić za N1.

Oglasio se i predsjednik Štrajkaškog odbora i Jadranskog sindikata Boris Cerovac. 'Već smo jutros vidjeli da je spremna interventna policija. Nisam znao o čemu se radi, drago mi je čuti da su se stvari počele razvijati, da se počelo rješavati ono na što smo upozoravali. Nadam se da će netko dogovarati za nastalu situaciju', komentirao je uhićenja u Uljaniku Cerovac.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko rekao je da je zatečen uhićenjima u brodogradilištu.

Uskoro opširnije

  • +5
Radnici Uljanika blokirali promet Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Radnici Uljanika blokirali promet

Podsjetimo, radnici Uljanika ušli su u šesti dan štrajka, no zasad nema nikakvih pomaka u vezi s razrješenjem situacije.

Ulazi u brodogradilište su zavareni, a moguće je ući samo na jedan ulaz koji nadziru članovi Štrajkaškog odbora. Ulaz je dopušten samo Uljanikovim radnicima, dok se kooperanti koji rade na polarnom kruzeru ne puštaju u brodogradilište.

Radnici su jutros prosvjednom šetnjom blokirali promet kod Uljanika.

'Ne želimo raditi probleme gradu, ali želimo da se za nas čuje. Mi želimo i kroz taj oblik da se zna da smo spremni organizirati i druge akcije kako bismo spasili brodogradnju', rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Početne prometne gužve koje je izazvao njihov potez vrlo su brzo kanalizirane preusmjeravanjem prometa na alternativne pravce, a sindikati su se nakon sat vremena vratili u krug brodogradilišta.

'Svakim danom je sve manje nade za opstanak Uljanika, no mi ne želimo da se Uljanik i 3. maj ugase, odnosno ne želimo da se ugasi nijedno brodogradilište, već da brodogradnja i dalje postoji na ovim prostorima', izjavio je Cerovac te pozvao kooperante da se pridruže radnicima u štrajku jer, kako je rekao, 'samo zajedno možemo riješiti ovaj problem'.

  • +7
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL