brodogradnja u puli

Možemo!: Umjesto restrukturiranja, Vlada dozvoljava propast Uljanika

24.01.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Predstavnici stranke Možemo! upozorili su u srijedu na izostanak angažmana Vlade za očuvanje brodogradnje u Puli i na rješavanju alarmantnog stanja u Uljaniku jer ni u četvrtom pokušaju nije uspjela prodati Uljanik putem dražbe niti osigurati restrukturiranje proizvodnje

„Vlada nije napravila plan razvoja Uljanika, ni industrijsku strategiju unutar koje bi pozicionirala brodogradnju, nije osigurala ni strateškog partnera za Uljanik ni njegovu dokapitalizaciju. Cijela EU sada želi vratiti brodogradnju u Europu, a u Hrvatskoj Vlada umjesto da restrukturira proizvodnju, dozvoljava da Uljanik propada“, upozorili su predstavnici stranke Možemo!, nakon nedavnog četvrtog neuspješnog pokušaja Vlade da se Uljanik proda putem dražbe.

“Novca za poslovanje nema, radnici čija je sudbina neizvjesna sada sve više odlaze iz Uljanika, a preostali radnici Uljanika dobili su obavijest da prelaze na minimalac. Jasno je da će se ovim potezima dalje rastjerati radnike koji rade u Uljaniku, a mnogi su već sada otišli raditi u druga brodogradilišta u Italiji i drugdje. Gubimo ljude i znanje, a brodogradnja i dalje propada. To je vrhunac neodgovornosti i nemara ove Vlade”, upozorila je zastupnica Jelena Miloš.

Umjesto da ulaže u brodogradnju, napomenula je, što sada radi cijela Europa s planom vraćanja brodogradnje i popratne industrije u Europu kao važnog visokosofisticiranog industrijskog sektora i da osigura restrukturiranje i modernizaciju, Vlada ovakvim potezima već godinama ubija brodogradnju.

„Plan pokretanja proizvodnje u Uljaniku, sad je to već očigledno, nije bio plan pokretanja proizvodnje nego isključivo prodaje Uljanika. Isto se probalo na isti način još davne 2012. kada je 3. Maj u Rijeci propao, što je naravno završilo neuspjehom, pa se političkom odlukom naredilo Uljaniku da preuzme 3. maj kako bi ga 'spasio'. Ništa nismo na tome naučili“, istaknuo je Miha Paus, član pulskog Možemo! i radnik Uljanika.

Paus je istaknuo da uslijed ogromnog odljeva ljudi zbog najavljene isplate minimalca neće biti moguće završiti ugovorene projekte plutajućeg doka za Izraelce niti ribarice za Norvežane. Nikada nije, dodao je, napravljena reorganizacija jer se očekivalo da će se prodati vlasnički udio u kompaniji i da će novi vlasnik odraditi reorganizaciju.

„Hrvatska se mora koncentrirati na izgradnju visokosofisticiranih manjih brodova, a Uljanik treba svesti u realne okvire današnjih tržišnih potraživanja,“ zaključio je Paus.

Dušica Radojčić iz pulskog Možemo! Upozorila je na problem zatvaranja mnogih proizvodnih djelatnosti u Puli, uz sve snažnije oslanjanje na turizam koji, međutim, ne uspijeva zaustaviti veliki gubitak stanovništva od čak devet posto u 10 godina.

„Apsurdno je da školujemo ljude koji zatim odlaze iz zemlje. Ako želimo zaustaviti taj trend, moramo stvoriti prilike za posao i ostanak visokokvalificiranih radnika. Zato je sudbina Uljanika iznimno važna za Pulu“, naglasila je.

„Smatramo da brodogradilište Uljanik treba obnoviti, ali u skladu s vremenima u kojima živimo, svesti u realne okvire proizvodnje, zadržati ljude i znanje u Puli, nastojati angažirati čim više domaćih tvrtki u modernizaciji. Ne možemo očekivati da će, kao nekada, zapošljavati 9000 radnika, ali sigurno je da i u smanjenom obujmu može postati poluga razvoja grada“, smatra Radojčić.