rasprava u saboru

Krenula rasprava o vrućoj temi udžbenika, zastupnici žestoko napali Divjak: 'Svodite obrazovanje na kilograme'

13.12.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Iako još nije posve jasno hoće li Zakon o udžbenicima dobiti podršku cijele vladajuće većine, jutros se o njemu počelo raspravljati u Saboru

Predstavljajući Zakon o udžbenicima ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da će on omogućiti lakše torbe, niže cijene i digitalizaciju u školama.

Zakon je, podsjetila je, u raspravi jedno duže vrijeme, no kroz tih pola godine moglo se čuti niz dizinformacija. Jedna je, kaže i ona da će se zakonom ukinuti radne bilježnice. 'Ništa ne ukidamo, ali postoje predmeti u kojima udžbenici nisu presudni poput tehničkog, glazbenog ili likovnog'', naglasila je i dodala da će učitelji moći odabrati ono što odgovara njihovim potrebama. Izdvojila je da smo dosad imali radne bilježnice za informatiku.

'Nije istina da zakon nameće digitalizaciju. Ali omogućava odabir i neće biti izbačeni tiskani udžbenici', poručila je Divjak.

Odbacila je kritike da se ovim zakonom nekome pogoduje. ''Neki nakladnici su ukorak s vremenom, a drugi su napunili skladišta knjigama primjerenijima 19. stoljeću', naglasila je ministrica.

Osvrnula se i na besplatne udžbenike. ''Treba to regulirati da se zna koliko to košta i tko će to plaćati', rekla je Divjak i objasnila da je zakonom određena najviša cijena knjiga.

'Ja sam sigurna da je ovaj prijedlog zakona velik korak prema školi kakvu trebamo imati da bi imali jednake prilike svom kasnijem životu i na tržištu rada, i da uzmemo u obzir da je ovo demografska mjera, jer kvalitetno učenje i poučavanje je važno', poručila je Divjak.

Na njeno izlaganje stiglo je niz replika, među njima i ona Hrastovog Hrvoja Zekanovića. 'Uvjeravali ste nas s govornice da je ploča, kreda, udžbenik ex chatedra, cijelo vrijeme sam imao osjećaj da sam na satu informatike.Ne znate niti da se ne kaže kurikul nego kurikulum. Ovo je jedan PR poduhvat koji je očito propao', kazao je Zekanović.

Odgovorila mu je Divjak. 'Mislim da biste trebali iskoristiti mogućnosti modene tehnologije i naći odgovore, a ne koristiti lažne vijesti i polufinformacije', kazala je Divjak.

  • +4
Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o udžbenicima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Replicirala je i SDP-ova Sabina Glasovac koja je podsjetila da je Divjak rekla da će djeca koja nemaju struje kod kuće moći puniti tablete u školi. Nazvala je Glasovac to 'pristupom Marie Antoinette 'neka jedu kolače'.

'Uvesti biste škole u 21. stoljeće kada bi popravili krovove, osigurali prehranu, povećali plaće profesorima, spriječili korupciju, konzultirali više struku', poručila je Glasovac.

'Žalosti me da vi kao bivša pomoćnica ministra obrazovanja tu temu ne razumijete. Tema su udžbenici, uz to morali bi znati da su škole u nadležnosti osnivača, a mi ćemo se truditi kao i do sada da maksimalno pomognemo gdje je to potrebno', odgovorila joj je Divjak.

Mostov Robert Podolnjak ministrici je spočitnuo da 'obrazovanje svodi na kilograme'.

Žestoka je bila i SDP-ova Marija Alfirev, kazavši da je izlaganje Divjak bilo neugodno. 'Stil tog izlaganja pripada onome što spočitavate nekima što se tiče stila poučavanja, pripada 19. stoljeću. Ono je bilo prepuno dociranja, ono je bilo svisoka, ono je bilo ex cathedra. Vaše izjave u medijima su upravo takve. vaše izjave ovdje ne dozvoljavaju kritičko razmišljanje, vaše izjave ovdje pripadaju tom vremenu i one su loša poruka svim učiteljima i učenicima. vi niste dobar primjer nikome', poručila je Alfirev.

Kritike su stigle i od Ante Pranića iz Nezavisne liste mladih. 'Ovaj potez je kao da na trošnu kuću i trošne zidove stavljate najmoderniju fasadu. Pričano o 21. stoljeću, a infrastruktura nam je ostala na 19. stoljeću', kazao je Pranić.

Kritike je u svom izlaganju iznio i HDS-ov Branko Hrg. 'Nije dovoljno vođena rasprava i briga što je najbolje za djecu. Predat ćemo amandman da se tableti ne uvode prije 6. razreda osnovne škole. Polako smo svi postali ovisni o tabletima, mobitelima, računalima. Ljudi se već liječe od tih ovisnosti. Zar doista trebamo legalizirati tu vrstu ovisnosti u osnovnim školama? Zar nam stvarno treba da djecu samo učimo vući prstićima po ekranu, da ne znaju više primiti olovku, da im se ne razvijaju motoričke sposobnosti i da postanu neka vrsta robota?', kazao je Hrg, dodavši da su spremni podržati zakon ako se prihvati njihov amandman.