Kažimir Varda

Bandićeva stranka prijeti: Nećemo podržati proračun ako ne bude besplatnih udžbenika

12.12.2018 u 16:15

Bionic
Reading

Kažimir Varda iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti potvrdio je u srijedu, uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima, da Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika u Hrvatskom saboru neće glasati za Zakon o udžbenicima ako Vlada ne prihvati amandman o besplatnim udžbenicima.

Varda je novinarima rekao da amandman kojim se predlaže osiguravanje sredstava u državnom proračunu za udžbenike za osnovne škole i, prema mogućnostima proračuna, za srednje škole, za njegov Klub zastupnika predstavlja "ultimatum" bez kojega 11 zastupnika neće podržati Zakon o udžbenicima.

Na novinarsko pitanje je li izračunata cijena udžbenika, odgovorio je kako je sada problem donošenje zakona.

"Vlada je obećala osigurati sredstva u narednoj školskoj godini. Čekali smo Zakon o udžbenicima, gdje je bio članak u kojem stoji da će biti osigurana sredstva prema mogućnostima. Dali su obećanje u koje smo vjerovali, glasali smo za proračun i sada smo dali amandmane", ustvrdio je.

Predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a Darinko Kosor (HSLS) naglasio je kako Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika može ne glasati za taj zakon, ali je proračun već usvojen.

"Ovaj zakon nema nikakve veze sa zaključcima koje smo mi na zadnjem sastanku koalicije dogovorili - da ćemo u idućih devet mjeseci, do početka školske godine, vidjeti kako će se financirati udžbenici na državnoj razini. To znači u suradnji državnog proračuna s proračunima jedinice lokalne samouprave", istaknuo je Kosor.

Na novinarsko pitanje ucjenjuje li Bandićev Klub zastupnika preko zakona za svoj projekt, Kosor je odgovorio kako je to "puno bure", ali će glasanje u Saboru proći u redu. Branimir Glavaš (HDSSB) rekao je kako podržavaju besplatne udžbenike, ali, dodaje, na zdravim, čvrstim temeljima i u zatvorenoj financijskoj konstrukciji.

Smatra kako je potrebna analiza kako bi se vidjelo koliko bi to stajalo, te kakve su financijske mogućnosti države. Ističe kako nije protiv besplatnih udžbenika, ali tek kada se steknu uvjeti da se takva odluka može donijeti.