promjena izbornog zakona

Kremlj zbog koronavirusa dopušta elektroničko glasanje

24.05.2020 u 07:46

Bionic
Reading

Rusi će u budućnosti moći glasati elektronički ili poštom zahvaljujući promjenama izbornog zakona koje je u subotu odobrio predsjednik Vladimir Putin, objavio je Kremlj.

Novi računalni sustav koji će omogućiti elektroničko glasovanje trebao bi biti dostupan na području cijele zemlje i omogućit će glasanje na lokalnim i općim izborima te na referendumima.

Zagovornici novog sustava kaže da će pomoći u zaustavljanju širenja novog koronavirusa jer građani više neće morati dolaziti na birališta, po agenciji TASS. Elektronski sustav je do sada prošao četiri ispitivanja u Moskvi i niti jednom nije "hakiran", izvijestila je ruska agencija.

Protivnici su izrazili bojazni da će se elektronskim sustavom moći lakše manipulirati a neovisnim promatračima biti teže uočiti nepravilnosti. Također su istaknuli da se promjene uvode u trenutku kada zbog pandemije nisu dozvoljeni javni prosvjedi.

Nije jasno hoće li novi sustav biti korišten na skorom referendumu o ustavnim promjenama koje bi trebale učvrstiti Putinovu vlast i ukinuti ograničenja broja mandata, što mu otvara mogućnost da na vlasti ostane do kraja 2036. godine. 

Referendum se trebao održati sredinom travnja no otkazan je je zbog pandemije covida-19. Po izvješćima ruskih medija, novi datum glasovanja vjerojatno će biti 24. lipanj.