nato

SAD spreman razmotriti svoju odluku ako Rusija počne provoditi Otvoreno nebo

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 20:44
  • Objavljeno 22.05.2020 u 20:24
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

SAD je spreman razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i istaknuo da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što su Sjedinjene Države najavile da će izići iz sporazuma Otvoreno nebo za šest mjeseci.

"Mi smo čvrsto predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma Otvoreno nebo moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova. Potpisnice sporazuma su gotove sve članice NATO-a, među njima i Hrvatska, te još nekoliko zemalja izvan saveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju.

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija "već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom".

"Selektivna provedba sporazuma od strane Rusije potkopava sporazum Otvoreno nebo", rekao je glavni tajnik.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao za petak  sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!