izvučen iz rusije

Kremlj potvrdio da je navodni američki špijun radio u Putinovoj administraciji

10.09.2019 u 12:43

Bionic
Reading

Kremlj je priopćio u utorak da je bivši ruski dužnosnik, identificiran u medijskim izvješćima kao špijun CIA-e u Rusiji, radio u ruskoj predsjedničkoj administraciji, ali nije imao izravan pristup predsjedniku Vladimiru Putinu

Američki mediji izvijestili su u ponedjeljak da je američka obavještajna služba provela operaciju 2017. kako bi izvukla visokorangiranog ruskog dužnosnika i špijuna CIA-e.

Ruski dnevnik Kommersant piše u utorak da mi mogla biti riječ o Olegu Smoljenkovu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Smoljenkov radio u upravi za vanjsku politiku predsjedničke administracije, ali je rekao da je dobio otkaz 2016/17.

Peskov je odbio reći je li Smoljenkov bio agent, ali je kazao da su američka medijska izvješća "u žanru 'paklenog šunda'". "Sve je u redu s radom ruske protuobavještajne službe", dodao je on a prenosi Kommersant.

Špijun je navodno izvučen iz Rusije pod krinkom da u lipnju 2017. odlazi na odmor u Crnu Goru sa svojom obitelji, nakon susreta između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Bijeloj kući.

Navodno se strahovalo za špijunov život jer je Trump s Lavrovom dijelio povjerljive informacije. Bijela kuća je odbacila izvještaj CNN-a kao netočan.

Kommersant piše kako špijun nije bio dio Putinovog unutarnjeg kruga. Putin, i sam bivši obavještajac, savjetuje se samo s nekoliko ljudi kojima vjeruje.

Zapadne države vjeruju da je Rusija prošle godine u Engleskoj pokušala kemijskim oružjem ubiti bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.