nagodio se s tužiteljima

Bivši izraelski ministar priznao da je bio iranski špijun

09.01.2019 u 11:26

Bionic
Reading

Bivši izraelski ministar energetike Gonen Segev priznao je da je bio iranski špijun te da je Iran snabdijevao informacijama vezanim za energetski sektor i izraelske dužnosnike

Priznanje je uslijedilo u sklopu nagodbe u zamjenu za zatvorsku kaznu od 11 godina, izvijestilo je izraelsko Ministarstvo pravosuđa, a prenosi Reuters.

Segev je bio ministar energetike od 1995. do 1996., a izraelska sigurnosna agencija Shin Bet tvrdi da ga je Iran vrbovao 2012., dok je živio u Nigeriji te da je u dva navrata odlazio na sastnake s iranskim agentima u Iran. Od njih je, tvrde iz Shin Beta, dobio enkriptirani sustav komunikacije te im je slao podatke o energetskom sektoru, sigurnosnim područjima u Izraelu te o političkim i sigurnosnim dužnosnicima.

Segev, inače liječnik po struci, već je bio u zatvoru, od 2004. do 2007. zbog pokušaja švercanja tableta droge ecstasy u Izrael, a nakon puštanja iz zatvora napustio je Izrael. Uhićen je u svibnju u Ekvatorijalnoj Gvineji te je izručen Izraelu, a nagodbu koju je sklopio s tužiteljima još mora odobriti sud.