RADOVI OD 43 MILIJUNA KUNA

Kreće gradnja Bandićevih fontana i popločavanje Cvjetnog

20.02.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Za gradnju dviju fontana i pothodnika Grad je već potrošio šest milijuna kuna, a u 2012, kada bi sve trebalo biti izgrađeno, predviđeno je još 19,4 milijuna

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture Grada Zagreba u 2012. godini naći će se krajem veljače pred zastupnicima u Skupštini Grada Zagreba. Riječ je o dokumentu teškom 350,4 milijuna kuna, što je 23,87 posto manje nego za 2011. godinu, dijelom i zbog toga što se njime više ne planira izgradnja komunalnih vodnih građevina.

Izuzme li se rješavanje imovinsko-pravnih poslova, za što će se izdvojiti 38,2 milijuna kuna, dvije financijski najveće investicije u 2012. trebale bi biti kompletno uređenje naselja Sopnica Jelkovec (28,4 milijuna kuna) i gradnja dviju fontana i pothodnika kod Nacionalne sveučilišne biblioteke (NSB), čija je vrijednost 25,5 milijuna kuna. Na fontane i pothodnik, oko kojih se podignulo puno prašine proteklih godina, dosad je potrošeno šest milijuna kuna, a u 2012. zacrtano je još 19,4 milijuna.

'Krajem proljeća, odnosno početkom ljeta počet će se s radovima kod NSB-a', kazao je pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Grada Davor Jelavić.

Uz tzv. Bandićeve fontane, kojima su se zastupnici u Skupštini žestoko opirali, među veće investicije spada i ponovno popločavanje Cvjetnog trga. Iako je sam gradonačelnik govorio da do toga neće doći ukoliko se građani usprotive, u popločavanje Cvjetnog, Preobraženske, Margaretske i Varšavske ulice do Gundulićeve i od Cvjetnog do Tesline ulice uložit će se 17,6 milijuna kuna, od čega 10 milijuna kuna u 2012. godini.

'Radovi bi trebali krenuti vrlo skoro, s prvim toplim danima. Tehnika je izabrana kao najpovoljniji izvođač radova i u tijeku je žalbeni rok. Ukoliko ne bude primjedbi, vjerujem da će se već početkom proljeća pristupiti radovima', naglasio je Jelavić.

Gradnja Ulice hrvatskih branitelja od Ljubljanske avenije do Antuna Šoljana u zapadnom dijelu grada te gradnja ulice Resnik – Mije Haleuša u istočnom dijelu dvije su najveće prometne investicije. Za njihovu gradnju Grad će izdvojiti 16,6 milijuna kuna.

Osim navedenoga, do kraja godine trebala bi se realizirati izgradnja parka kod Džamije u Folnegovićevom naselju, sa spomenikom Bošnjacima braniteljima, čija je cijena 3,5 milijuna kuna, dok je za uređenje Trga Franje Tuđmana (izrada idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole za prvu etapu) predviđeno 1,2 milijuna kuna.