energetska obnova

Kreće 13,7 milijuna kuna vrijedan projekt obnove Srednje škole Vrbovec

28.02.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Za energetsku obnovu Srednje škole Vrbovec, koja bi trebala početi u lipnju, osigurano je 13,7 milijuna kuna, od čega je 6,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, a 7,5 milijuna osigurala je Zagrebačka županija, priopćeno je u četvrtak iz Zagrebačke županije

Projekt je kombinacija građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje, kaže se u priopćenju.

Ove godine fokus je na energetskoj obnovi škola i domova zdravlja, uz bespovratna EU sredstva, a Zagrebačka županija je u rujnu prošle godine podnijela prijave za pet projektnih prijedloga u vrijednosti 63,4 milijuna kuna.

Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećati kvaliteta boravka te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova.

U priopćenju se naglašava da će kombinacijom mjera energetske učinkovitosti školska zgrada iz trenutnog D energetskog razreda prijeći u B razred, dok će se, primjerice, godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 80 posto.

'Za škole smo osigurali 33,6 milijuna kuna, a za domove zdravlja 5,4 milijuna kuna vlastitih sredstava. Velik trud je uložen u pripremu dokumentacije i vjerujem da ćemo uskoro dobiti nove odluke o bespovratnim sredstvima', izjavio je zagrebački župan Stjepan Kožić.

Zagrebačka županija očekuje i otvaranje Fonda za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini sa ciljem dodatnog smanjenja vlastitog sufinanciranja projekata.

Maksimalan iznos EU potpore očekuje se i za projekte energetske obnove OŠ Đuro Deželić te OŠ Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu kao i Područne škole Rakov Potok (OŠ Sveta Nedelja).

Ranije je odobreno 15,1 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za obnovu Srednje škole u Velikoj Gorici, navodi se u priopćenju.