dan hrvatskih mučenika

Krčki biskup Petanjak: Nema tog naroda koji ne štuje svoje branitelje

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2020 13:51
  • Objavljeno 12.09.2020 u 13:51
Ivica Petanjak

Ivica Petanjak

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Krčki biskup Ivica Petanjak poručio je u subotu na Dan hrvatskih mučenika da nema tog naroda koji ne štuje svoje branitelje i koji ne bi znao vrednovati one koji su dali svoj život kako bi drugi mogli živjeti

Na misi u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini biskup Petanjak je rekao da se danas spominjemo svih nebrojenih osoba koji su iz čiste ljubavi prema Bogu i domovini položili ono što najvrjednije imaju a to je vlastiti život, "'Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje'", podsjetio je na Isusove riječi.

U homiliji je poručio da biti kršćanin znači biti kršćanin cijelim svojim bićem, životom, svagdje i na svakom mjestu."Kršćanstvo nije nešto što se čovjeku nadodaje kao neki dodatak ili dopuna ili poput odjeće koja se oblači i svlači prema trenutačnim prilikama i zgodama života", istaknuo je.

Govoreći o povezanosti Hrvata kao naroda i kršćanstva kao vjere, rekao je da se cijela naša povijest promatra kao jedinstvena nedjeljiva cjelina, a da su se narodni i vjerski element stoljećima prožimali i postali nedjeljivi kao “prst i nokat”.

"Mnogi ni danas ne mogu pojmiti govor o Crkvi hrvatskih mučenika, tj. o povezanosti Hrvata kao naroda i kršćanstva kao vjere i uvjerenja koji je prožeo iznutra i oblikovao u svemu taj hrvatski narodni identitet kao naš prepoznajni znak."

Budući da su se narodni i vjerski element stoljećima međusobno toliko prožimali da su postali nedjeljivi kao prst i nokat, onda i cijelu povijest našeg naroda, istaknuo je, promatramo kao jednu jedinstvenu nedjeljivu cjelinu u svim njezinim oblicima koju jednostavno zovemo kulturom i civilizacijom jednog naroda.

"U tom duhu možemo razumjeti da je za naše pređe bilo isto živjeti, raditi, graditi, kao i trpjeti i umrijeti za svoj narod i za Isusa Krista, kao nešto što se jedno od drugoga ne može odijeliti", rekao je i istaknuo da se ne radi samo o dalekoj prošlosti jer smo svjedoci kako je sada, danas, i u ovo naše vrijeme neprijatelj najprije pokušao uništiti znakove i obilježja katoličke vjere, a onda i svojom nogom zakoračiti i oteti domovinu kao zemlju i prostor.

Istaknuvši kako nema tog naroda koji ne štuje svoje branitelje i koji ne bi znao vrednovati one koji su dali svoj život kako bi drugi mogli živjet, krčki biskup poručio je i da kao kršćani "vjerujemo u vrijednost i neponovljivost svakog ljudskog života, ali da štujemo kao mučenike one koji su i u najtežim trenucima svog života ostali čvrsto ukorijenjeni u Kristovo evanđelje i koje nikakva iskušenja i mučenja nisu mogli pokolebati".

Gledano ljudskom logikom, rekao je biskup Petanjek, svaki branitelj koji je poginuo i svaki mučenik je gubitnik, jer ga više nema među nama. Ali nam, istaknuo je, upravo vjera u Isusovo uskrsnuće i spremnost kojom netko daje svoj život u zamjenu za naš, govori o savršenoj ljubavi, koja ne može ničim biti uništena nego se ugrađuje u sveopće dobro svijeta, a naša sjećanja, uspomene i molitve za njih čine da oni koji više nisu među nama, budu s nama i u nama.

"Diže ih na jednu višu, nadnaravnu razinu, jer oni žive i mi živimo. Njihovi su se životi pretočili u naše, zauvijek se urezali u našu kolektivnu svijest i postali nam putokazom u život", rekao je krčki biskup Ivica Petanjek u propovijedi na misi na kojoj su sudjelovali brojni biskupi, svećenici, redovnici, predstavnici hrvatskih vlasti, vojske i policije, vjernici i hodočasnici.

Sve je na početku pozdravio domaći biskup Zdenko Križić koji je rekao da su se vjernici na Udbini ove godine okupili u manjem broju zbog pošasti koronavirusa. No, dodao je, nije važan broj nego iskrena nakana onih koji su došli na ovome mjestu moliti za mučenike i moliti za njihov zagovor.

Misi je prethodila pobožnost križnog puta od crkve sv. Marka Groba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!