IZVAN PROTOKOLA

Kralj Maora otfikario princa Williama

04.03.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Kralj novozelandskih Maora odbio se sastati s britanskim princom Williamom tijekom njegove kraljevske turneje od Novom Zelandu i Australiji sljedećeg mjeseca i njegov ured objavio je kako on nije karnevalska zabava za gostujuće velikodostojnike

Novozelandski premijer John Key izrazio je razočaranje tim potezom. Princ William trebao se susresti s kraljem Tuheitiom početkom travnja kada je u posjetu Novom Zelandu sa suprugom Catherine i sinom princom Georgeom.

Kralj Tuheitia potomak je prvog maorskog kralja Potataua Tea Wherowheroa, kojeg su 1858. izabrala plemena Sjevernog otoka koja su željela da ih predstavlja jedna osoba kao što je kraljica Viktorija predstavljala bijele doseljenike. Taj položaj nema nikakvih ustavnih ovlasti ili status ali ima simboličnu vrijednost za Maore. Sadašnji je kralj radio kao vozač kamiona prije krunidbe 2006.

Njegov ured objasnio je kako je ponuda za susret odbijena jer je 90 minuta za prinčev posjet sjedištu maorskog kralja nedovoljno za predviđeni maorski protokol.

Organizatori posjeta članova britanske kraljevske obitelji kazali su kako njihov program sadrži tek nekoliko susreta za koje je predviđeno sat vremena pa je predviđenih sat i pol za maorskog kralja trebalo biti više nego dovoljno.