donatorska konferencija

Krajnja desnica i ljevica u Bundestagu bojkotirali govor Zelenskog

11.06.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Zastupnici desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i ljevičarskog Saveza Sahra Wagenknecht (BSW) bojkotirali su u utorak govor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bundestagu

„Mi odbijamo slušati govornika u maskirnoj uniformi“, priopćili su predsjednici AfD-a Alice Weidel i Tino Chrupala. „Njemačka vlada Zelenskom ne bi smjela pružiti podij za prosjačenje za obnovu Ukrajine. Građani već više nego dovoljno daju za vojnu pomoć, pomoć na razini EU-a i socijalnu pomoć za izbjeglice iz Ukrajine“, stoji u priopćenju vodstva AfD-a u kojem se zaključuje da je Ukrajini potreban jedan „mirovni predsjednik“.

BSW, koji se sastoji od zastupnika koji su se odcijepili od stranke Ljevice koja ima korijene u DDR režimu, Zelenskog su optužili da se protivi mirovnom rješenju rata u Ukrajini.

„Predsjednik Zelenski trenutno doprinosi intenziviranju opasne spirale i pritom prihvaća i opasnost od atomskog sukoba koji bi mogao imati posljedice po čitavu Europu ... i zato mu Bundestag ne bi trebao odavati počast zasebnom sjednicom“, stoji u priopćenju BSW-a.

Obje stranke su se već i prije isticale pokazivanjem razumijevanja za postupke Kremlja te su se protivile „demonizaciji“ ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ostale parlamentarne stranke su žestoko kritizirale bojkot krajnje ljevice i desnice.

„Vjerojatno im je Kremlj naložio da ne prisustvuju sjednici. Rijetko sam doživio ovakvo pomanjkanje poštovanja prema jednom stranom državniku“, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu Dirk Wiese.

Predstavnik demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Thorsten Frei rekao je kako su AfD i BSW pokazale „prijezir prema žrtvama ruske agresije“.

AfD i BSW su na izborima za EU parlament ostvarile dobitke te posebice u saveznim pokrajinama koje su nekada tvorile Istočnu Njemačku uživaju veliku popularnost a AfD je u ovom dijelu zemlje i vodeća politička stranka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio Bundestagu tijekom Donatorske konferencije za Ukrajinu koja se održava u Berlinu.