IVO SANADER:

'Krajem 2010. mogli bismo izići iz krize'

28.03.2009 u 10:24

Bionic
Reading

'Očekujem da bi olakšanje možda moglo stići koncem 2010, ali nije na meni da prognoziram', rekao je premijer Ivo Sanader

Predsjednik hrvatske Vlade u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao je da okončanje krize sigurno ne dolazi u obzir tijekom 2009. godine.

'I u dobrom dijelu 2010. bit će velikih lomova u svjetskom gospodarstvu. No, očekujemo da bi olakšanje možda moglo stići koncem 2010, ali nije na meni da prognoziram. To je zadaća ekonomskih stručnjaka. Na meni je da pratim trendove i da reagiram kao predsjednik Vlade na te trendove', rekao je Sanader i ponovio riječi potpredsjednika Svjetske banke Shigea Katzua koji je ustvrdio da će kriza potrajati duže nego što neki eksperti misle.

Na pitanje hoće li Hrvatsku kriza zahvatiti jednakom žestinom kao i zapadne zemlje, Sanader je niječno odgovorio.

'Neće jer se sad pojavljuje jedan fenomen, zapravo paradoks. Naime, mi smo stalno imali problema s debalansom uvoza i izvoza, a sad se taj problem, silom prilika, smanjuje. Jer, da imamo veći izvoz u situaciji drastično smanjene potražnje za našim proizvodima u svijetu, sada bismo više i patili. Ovako naš uvoz znatno više pada od izvoza. No, ponavljam, najvažnije je da kontroliramo situaciju, što se ne može reći za neke druge zemlje, pa i za neke članice EU', rekao je Sanader.

Govoreći o novim imenovanjima u diplomaciji, Sanader je naglasio da prvo čeka prijedlog ministara vanjskih poslova gdje bi se mogla racionalizirati diplomatska mreža, a tek će potom iznijeti konkretne prijedloge.

Komentirajući ankete o kandidatima za predstojeće lokalne izbore, Sanader je rekao da je siguran da će HDZ-ov Jasen Mesić pobijediti Milana Bandića u Zagrebu, a aktualni splitski gradonačelnik Ivan Kuret Željka Keruma i Ranka Ostojića.