UVJETNO ODOBRENJE, ALI...

Jelena Krajačić Bucić iz agencije za lijekove: Cjepivo AstraZenece jednako je sigurno i djelotvorno za sve, pa i za starije

06.02.2021 u 19:28

Bionic
Reading

'Kako je propisano u informacijama o lijeku, cjepivo protiv bolesti Covid-19 AstraZenece, ono je propisano za primjenu u osoba iznad 18 godina, dakle, gornja granica nije definirana', kaže Jelena Krajačić Bucić iz Hrvatske agencije za lijekove

'Svaka zemlja članica EU-a, s obzirom da je cjepivo odobreno od Europske agencije za lijekove i vrijedi za sve članice Europske unije može prema svojim nacionalnim smjernicama odobriti način primjene cjepiva. Međutim, kako je propisano u informacijama o lijeku, cjepivo protiv bolesti Covid-19 AstraZenece, ono je propisano za primjenu u osoba iznad 18 godina, dakle, gornja granica nije definirana. To samo govori u prilog tome da temeljem kliničkih ispitavanja koja su provedena da je cjepivo sigurno i djelotvorno u svim dobnim skupinama iako se u ovom trenutku ne mogu precizno dati podaci o nekim dobnim skupinama s obzirom na to da nisu u dovoljnom broju uklujučene u klinička ispitivanja', rekla je Jelena Krajačić Bucić iz Hrvatske agencije za lijekove za RTL Danas.

S obzirom da je Hrvatska naručila najviše cjepiva AstraZeneca, na novinarski upit, jesmo li pogrešno procijenili, Bucić odgovara:

'Preduvjet za nabavku svakog od ovih cjepiva je naravno dobivanje odobrenja od Europske agencije za lijekove stoga svako cjepivo koje je odobreno, ono ima siguran profil primjene, a naravno i djelotvornosti i bilo koje cjepivo koje se primjenjuje ono ima jednak profil sigurnosti, a što se tiče djelotvornosti, to se i dalje za svako od tih cjepiva u produženim vremenskim periodima ispitivanja dostavljaju dodatni podaci, zato je i dano uvjetno odobrenje za stavljanje u promet, odnosno registraciju i ti podaci se kontinuirano prikupljaju i dosada sve prikupljeno samo potvrđuje ono što je i odobreno'.

Sva cjepiva, kaže Bucić, nisu zamjenjiva i teško ih je uspoređivati.

'S obzirom na to da su prošla različit način i uvjete ispitivanja, međutim, samim time što su ona odobrena, ona su jednako sigurna i djelotvorna i izbor ovisi isključivo o njihovom sastavu u smislu mogu li izazvati alergijske reakcije na bilo koji od pomoćnih sastojaka koji su različiti za svako cjepivo. Prema tome na liječniku, obiteljskom ili onom koji će primjenjivati cjepivo je da odluči u razgovoru s primateljem cjepiva postoje li neke kontraindikacije cjepiva', rekla je Bucić.

Rusko cjepivo će, kaže Bucić, ako proizvođač preda zahtjev za odobravanjem Europskoj agenciji, biti prihvaćeno i u tom smislu će se provesti postupna ocjena kao i za dosada odobrena cjepiva.

'Koliko mi raspolažemo s informacijama, tražen je savjet od Europske agencije i provedene su konzultacije o načinu odobrenja tog cjepiva. Trenutno nisu predali zahtjev za odobrenje', zaključila je Bucić.