maske, dokumenti, izolacija

Capak o kraju epidemije: Što se ukida, a koje preporuke ostaju?

11.05.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Vlada bi danas na sjednici trebala proglasiti kraj epidemije covida. Kakve promjene će donijeti takva odluka?

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je važno reći da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno povoljna. 'Imamo velik pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru. Dakle stekli su se uvjeti za to da se uputi Ministarstvu zdravstva i Vladi da proglase kraj epidemije', rekao je Capak.

'Time se ukidaju odluke Kriznog stožera koje su još na snazi o nošenju maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijet će preporuke kako se dalje nositi s covidom', dodao je, piše N1.

Rekao je da je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi. 'Dakle to više nije obveza, ali mi i dalje preporučujemo, jer virus je i dalje među nama te je i dalje intenzivno njegovo širenje, pa trebamo voditi računa o tim mjerama opreza', pojasnio je Capak.

Dodao je da nema više obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali naglašava da je to i dalje dio dijagnostike covida, kao i svih drugih zaraznih bolesti. 'No mi i dalje preporučujemo da osobe koje se hospitaliziraju, osobe kod trajnog prijema u ustanovama socijalne skrbi i osobe koje idu na elektivne zahvate u bolnicama, kojima se stvara aerosol, preporuka je da se i dalje testiraju', rekao je Capak i dodao da je na bolnicama da donesu odluku o tome.

  • +5
Covid Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Naglasio je da bi se osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti, i dalje trebale držati mjera. 'Maske i dalje štite od covida i svih drugih zaraznih bolesti', naglasio je šef HZJZ-a.

Također, rekao je da HZJZ preporučuje da osobe koje leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a kod kojih se potvrdi bolest, i dalje idu u izolaciju na pet dana i nose masku do desetog dana. 'Također, osobe koje rade u tim ustanovama i imaju kontakt s imunokompromitiranim i teško bolesnim osobama trebaju otići u izolaciju na pet dana i nositi maske do desetog dana. I svim drugim osobama koje su pozitivne preporučuje se nošenje maski', rekao je Capak.

Kaže da je i dalje prva mjera cijepljenje. Osobama koje imaju nekakvu kroničnu bolest i onima koji su imunokompromitirani preporučuje se i dalje da se cijepe, a na pitanje hoće li cijepljenje preći u sezonsko, poput cijepljenja protiv gripe, rekao je da se o tome intenzivno raspravlja. 'Treba pažljivo razmotriti tu situaciju hoće li sezonsko cijepljenje biti dovoljna zaštita', rekao je Capak. Na pitanje cijepe li se građani, kaže da svaki dan imaju nekoliko prvih doza i docjepljivanja. 'Ali to su male brojke', rekao je.

Rekao je da je Hrvatska kupila 12 milijuna doza cjepiva, a potrošila više od pet milijuna, dok je četiri milijuna doza bilateralno donirano zemljama kojima je to potrebno. 'Nekim dozama je prošao rok trajanja pa su uništene, a slijedi nam primanje novih doza do kraja 2024. godine. Moram naglasiti kako je važno reći da EU intenzivno pregovara s proizvođačima da se uvjeti ugovora promijene i da se ne prime sve te doze', rekao je Capak. Rekao je da ih je virus više puta iznenadio, ali i to da cjepivo ne štiti ljude 100 posto protiv covida.