16 godina poslije

Kozlevac o Kornatima: Poklopilo se puno toga što je dovelo do te tragedije

30.08.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Obilježava se 16 godina od tragedije na Kornatima, gdje je u požaru život izgubilo 12 vatrogasaca

'Sve nas je to pogodilo kao grom iz vedra neba. Stradalo je 12 ljudi. U tom trenutku nismo bili ni svjesni što se dogodilo. Danas, nakon 16 godina, mogu samo suosjećati s obiteljima stradalih, kolegama, prijateljima i s boli koju su prošli. To je obilježilo i moju generaciju vatrogasaca', rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije i županijski vatrogasni zapovjednik, u emisiji HRT-a 'Dobro jutro, Hrvatska', prisjećajući se strašne tragedije na Kornatima.

Kozlevac je rekao da i danas svi vatrogasci žive s tom tragedijom. Kaže, na vatrogascima je da se uspomena na kolege zauvijek njeguje.

Na pitanje što se zapravo dogodilo na Kornatima, Kozlevac je rekao da nikada neće svi imati istu teoriju, odnosno zaključak o onome što se dogodilo.

'Ponavljam da je bio pravosudni proces koji je dugo trajao i u njemu se pokušalo razjasniti to što se dogodilo', govori.

Dodaje da, što se njega tiče, a bavi se vatrogastvom gotovo 50 godina, stvari su jasne.

  • +5
Obilježavanje tragedije na Kornatima Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

'Bili su angažirani svjetski vještaci, europski i domaći te su svi rekli što se dogodilo. Osobno se slažem s njima. To se događalo u cijelom svijetu, od Portugala, Španjolske do Amerike, i prije naše tragedije. Tamo se dogodila ta situacija u najgorem trenutku', rekao je.

Naglašava da su iz toga izvučene određene pouke i nakon toga se sustav vatrogastva sve više razvija i provode se mjere kako se više nikada takva ni slična tragedija ne bi dogodile.