POKRENUO I ISTRAGU

Kovačić preuzeo HRT i počeo sa smjenama

07.03.2016 u 17:04

Bionic
Reading

Na HRT-u je obavljena službena primopredaja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, koju je od dosadašnjega glavnog ravnatelja Gorana Radmana preuzeo vršitelj dužnosti Siniša Kovačić. Primopredaja je obavljena potpisivanjem primopredajnoga zapisnika, čime je i službeno završen postupak prijenosa ovlasti. Novi privremeni ravnatelj odmah je krenuo u smjene

Kovačić je, izvijestio je HRT na svojim web stranicama, donio i prvu odluku kojom je imenovao Ivanu Orešković Ašonju vršiteljicom dužnosti rukovoditeljice Radne jedinice Pravni poslovi Hrvatske radiotelevizije, a Nelu Gudelj vršiteljicom dužnosti rukovoditeljice Radne jedinice Ljudski potencijali Hrvatske radiotelevizije.

S rukovodećih mjesta Ljudskih resursa i Pravnih poslova smijenio je Koraljku Plašćar i Martinu Novak Vukušu. Protiv njih dvije, doznaje tportal, pokrenuta je istraga zbog povrede radne obveze. Obje se, doznaje se, spominje u slučaju tzv. zlatnih padobrana.

Obje dosadašnje rukovoditeljice bile su navedene u jednom od posljednjih dopisa Nadzornog odbora (NO) HRT-a prije razrješenja Gorana Radmana, kada je zbog spornih aneksa ugovora s njegovim potpisom Nadzorni odbor upozorio da će, 'ukoliko bude bilo kakve štete primjenom opozvanih ugovora, prozvati svakog člana Ravnateljstva na moguću regresnu i solidarnu odgovornost ako se šteta za Hrvatsku radioteleviziju ipak dogodi'.

NO HRT-a također je tada pozvao sve članove Ravnateljstva, rukovoditeljicu Radne jedinice (RJ) Ljudski potencijali Koraljku Plašćar i rukovoditeljicu RJ Pravni poslovi Martinu Novak Vukušu da dostave NO-u pisano očitovanje o svim saznanjima vezano uz započet i opozvan postupak sklapanja spornih ugovora o radu za poslove mandatnog radnog mjesta.

Dodatne informacije o postupku utvrđivanja povrede radne obaveze dosadašnjih rukovoditeljica nisu se mogle dobiti jer, kako navode na HRT-u, podrobnije podatke o radnopravnim odnosima nisu u mogućnosti iznositi.

Podsjetimo, Sabor je većinom od 79 zastupnika imenovao u petak Sinišu Kovačića vršiteljem dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. U svojoj je prvoj izjavi u petak za Hrvatsku radioteleviziju u svojstvu vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić najavio podizanje razine profesionalnosti s ciljem objektivizacije medijskoga izvješćivanja. Dodao je i kako očekuje da Hrvatska radiotelevizija i dalje kao javni servis bude otvorena prema svim skupinama u društvu, ali i da štiti hrvatski nacionalni interes, hrvatski identitet i kulturu.