IMA NADE I ZA VANJSKU POLITIKU NA HRT-u

Kovačević u dvije godine planira dostići Novu TV

Bionic
Reading

Sudbina nekolicine HTV-ovih emisija, među kojima su i četiri od pet vanjskopolitičkih emisija, još uvijek je neizvjesna. Programskim usmjerenjima javne televizije za iduću godinu najavljeno je ukidanje pojedinih sadržaja, što je izazvalo negodovanje urednika emisija, ali i nevladinih udruga. Glavni urednik Bruno Kovačević smiruje loptu i najavljuje razgovore o emisijama, ali tek nakon usvajanja poslovnog i financijskog plana za 2012. godinu. U razgovoru za tportal otkrio je da u dvije godine planira vratiti gledatelje koje im je preotela konkurentska Nova TV

Sudeći po najavama, o kojima se posljednjih dana naveliko priča, gledatelji HTV-a u Novoj godini više neće gledati emisije Euromagazin, Paralele, To je Europa i Oko globusa, čime je upitno postalo i postojanje vanjskopolitičke redakcije javne televizije.

Programsko usmjerenje izradila je bivša v. d. glavne urednice Gordana Mrđen, pa ga je naslijedio nedavno izabrani glavni urednik Bruno Kovačević, no u tom dokumentu ne navodi se konkretan razlog ukidanja emisija.

O ukidanju sedam emisija, a osim vanjskopolitičkih, najavljeno je i ukidanje emisija Globalno sijelo, Peti dan i Animatik, razgovaralo se i na posljednjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a. Dogovoreno je da će se o svemu – još razgovarati.

Ne mislim da treba ukinuti sve te emisije koje je navela bivša glavna urednica, ali sam za to da one budu kvalitetnije i oko toga bih se dogovorio s ljudima iz vanjske politike. Nakon donošenja poslovnog i financijskog plana za 2012, sjest ću s novinarima i urednicima kako bismo zajedno donijeli odluku koja će biti najbolja za gledatelje', rekao je za tportal Bruno Kovačević

Uz pokušaj smirivanja situacije prouzročene najavom ukidanja sedam emisija, novom glavnom uredniku HTV-a predstoji i borba za povratak gledatelja koje im je uzela konkurencija.

Iako planira nove sadržaje, nije mogao preciznije govoriti o njima. 'Neke su stvari definirane ranije i ne mogu ih u prvih nekoliko mjeseci mijenjati, a nešto je definirano i za rujan 2012. Tek na osnovu financijskog plana i programa, koji bi trebao biti izglasan ovih dana, mogu vidjeti u kojim gabaritima se mogu kretati', najavio je Kovačević.

Ipak, pomake u gledanosti očekuje već iduće jeseni, a u drugoj godini mandata očekuje da će HTV po gledanosti potpuno sustići Novu TV. 'Treba reći da je Nova TV pet godina radila na tome da bude gledanija od HTV-a i u tome je uspjela. Nadam se da ćemo uspjeti povratiti gledanost u roku do dvije godine', rekao je Bruno Kovačević ne otkrivajući adute za povrat gledanosti.

Inače, još prije tjedan dana iz GONG-a i Kuće ljudskih prava upozorili su na prijedlog o ukidanju sedam emisija iza Nove godine. U svojem pismu Programskom vijeću HRT-a jasno su 'zahtijevali da se čuva i unaprjeđuje, a ne nasilno i planski urušava kvaliteta vanjskopolitičke redakcije i programa HTV-a'.

Uskoro i specijalizirani informativni program na HTV-u

Sukladno obvezama iz ugovora s Vladom RH, koja po zakonu predstavlja osnivača, odnosno državu, HTV godišnje treba emitirati najmanje 150.000 minuta sadržaja s vijestima i općim informativnim sadržajima. Stoga je najavljeno i pokretanje posebnog specijaliziranog informativnog kanala koji će emitirati 24 sata programa dnevno, od čega će oko 70 posto vremena biti emisije informativnog sadržaja.

Informativni program HTV-a će dnevno, po informaciji iz Odnosa s javnošću, u općim programskim kanalima na državnoj razini emitirati 10 informativnih emisija te usto proizvoditi i emitirati oko 20 tjednih emisija informativnoga sadržaja. Uz sve to najavljuju i proizvodnju posebnih emisija ili izravnih prijenosa vezanih uz pojedine događaje ili zbivanja na društveno-političkoj sceni.

Osobitu pažnju HRT će posvetiti upoznavanju najšire javnosti s efektima ulaska Hrvatske u EU i pomoći pripremiti gospodarstvo za novo poslovno okruženje te ukazivati na mogućnosti koje se otvaraju za gospodarstvo i lokalnu samoupravu kroz fondove EU-a.

Prethodno su reagirali i urednici emisija kojima prijeti ukidanje, upozorivši da ih nitko nije obavijestio da se sprema ukidanje emisija niti što se planira nakon njih. 'Naravno da nas nikada nitko od njih nije ni pitao za mišljenje', upozorili su nezadovoljnici Vijeće HRT-a, zahtijevajući da ih se sasluša.

Sporan je očito novac, pa je u javnost procurila i informacija po kojoj proizvodnja spornih emisija godišnje stoji 1,4 milijuna kuna. Cjelokupna godišnja proizvodnja Informativnog programa, u kojemu je i vanjskopolitička redakcija, košta 22,2 milijuna kuna, a stvaraju ukupno 151.083 minute programa.

Za usporedbu, Sportski program HTV-a godišnje troši 112 milijuna kuna, a proizvodi dvostruko manje programskih sadržaja.

'Što to znači da je pojedina emisija skupa? Po kojim se to parametrima računa? Koliko stoji minuta? Koliko se tehničkih kapaciteta koristi? Na koji se način uopće određuje godišnji proračun pojedinih dijelova programa? Ili je to samo besmislena copy-paste metoda koja se u nedogled ponavlja iz godine u godinu', pitaju nezadovoljni urednici u svom pismu.

Uz podsjećanje na to da 'Informativni program nije nimalo skuplji od Sportskog ili Zabavnog odjela', Vijeću HRT-a uputili su zamolbu da ne odobre ukidanje emisija i omoguće im iznošenje argumenata u korist očuvanja vanjskopolitičkih sadržaja na HTV-u.