U POVODU DIPLOMATSKOG RATA

Kovačeva retorika iritira Srbe, Tanjug objavio tekst o njegovu liku i djelu

24.08.2016 u 11:53

Bionic
Reading

Najaktivniji sudionik srpsko-hrvatskog diplomatskog rata sa strane hrvatskih dužnosnika svakako je tehnički šef diplomacije Miro Kovač, stoga se srbijanska nacionalna novinska agencija pozabavila njegovim likom i djelom ističući, u opširnom članku, kako ministar vanjskih i europskih poslova iz propale Oreškovićeve vlade 'ne propušta priliku da u svojim izjavama iznese optužbe na račun Srbije i prijetnje povodom njezina ulaska u Europsku uniju'

Dok je do prije nekoliko mjeseci izjavljivao da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, ali da Beograd mora ukinuti zakon o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, Kovač je u međuvremenu, piše Tanjug, značajno pooštrio retoriku izjavivši da Srbija zbog svog ponašanja nikada neće postati članica EU-a.

U tekstu pod naslovom: 'Tko je Miro Kovač?' srbijanska agencija citira bečki Standard koji je ocijenio da hrvatska vlada desnog centra nije preživjela ni pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, da se posebno odnos sa Srbijom umnogome pogoršao, dok je Kovač nazvan 'poticateljem'.

Podsjećaju kako je Kovač karijerni diplomat te u tekstu ističu neke podatke iz njegove službene biografije.

Iako je prije nego što je postao ministar vanjskih i europskih poslova u hrvatskoj vladi desnog centra bio malo poznat široj javnosti u toj zemlji, dr. Miro Kovač (46) iza sebe je imao bogato diplomatsko iskustvo. Taj rođeni Splićanin svoju je profesionalnu karijeru započeo 1995. godine u Kabinetu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana u Odjelu za informiranje, a diplomatsku karijeru 2001. kao savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Bruxellesu.

Zatim je postao ministar savjetnik u Parizu, a 2004. imenovan je za pomoćnika ministra vanjskih poslova, da bi 2008. bio imenovan veleposlanikom Hrvatske u Njemačkoj.
Nakon što je 2013. napustio Njemačku, Kovač je karijeru mogao nastaviti u Varšavi na mjestu hrvatskog veleposlanika u Poljskoj, ali je to mjesto, podsjeća Tanjug, odbio i na poziv tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka odučio se vratiti u Hrvatsku.

'Bilo mi je osigurano veleposlaničko mjesto u Poljskoj, ali želio sam se vratiti u Hrvatsku. Tomislav Karamarko pozvao me da se aktivno uključim u rad stranke i sudjelujem u reformi Hrvatske. Taj poziv sam objeručke prihvatio', rekao je Kovač tada.

Za međunarodnog tajnika HDZ-a imenovan je na sjednici Predsjedništva HDZ-a u siječnju 2014. godine.

Tanjug napominje kako je Kovač bio čovjek od velikog povjerenja Tomislava Karamarka te da je bio i jedan od najzaslužnijih za pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, budući da je bio šef stožera njezine kampanje.

Doktorirao je povijest međunarodnih odnosa na pariškoj Sorboni s radom na temu o ulozi Francuske u stvaranju prve Jugoslavije.

Govori pet jezika - engleski, francuski i njemački aktivno, a talijanski i nizozemski pasivno.

Citirajući hrvatske medije, Tanjug spočitava Kovaču diplomatski gaf tijekom nedavnog posjeta Izraelu.

'Usprkos obrazovanju i diplomatskom iskustvu, Kovač se, kako ocjenjuju hrvatski mediji, u svibnju osramotio prilikom posjeta Izraelu, izjavivši da je Hrvatska uvijek bila u dobrim odnosima s tom zemljom, osim u vrijeme Drugog svjetskog rata. Pritom je zaboravio da država Izrael u to vrijeme nije ni postojala', navodi Tanjug.

'Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma', rekao je Kovač u Jeruzalemu.

Prije sastanka s premijerom Benjaminom Netanjahuom, na čiji je poziv doputovao u Izrael, Kovač je rekao: 'Hrvatska i Izrael imaju vrlo dobre odnose osim u vrijeme Drugog svjetskog rata što je bio rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost'.

Tom je izjavom hrvatski ministar šokirao javnost u toj zemlji s obzirom na to da je pokazao kako ne zna da je država Izrael osnovana 1948. godine. Pored toga, u vrijeme Drugog svjetskog rata Nezavisnu Državu Hrvatsku priznavali su samo fašisti, podsjeća Tanjug na tadašnje napise u hrvatskim medijima.

Kao drugi Kovačev gaf, Tanjug ističe njegov neuspio susret s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Washingtonu. Prema medijskim napisima, Kerry se odbio susresti s Kovačem.
Tanjug podsjeća kako se, prema službenom protokolu, Kovač 4. svibnja trebao sastati s Kerryjem, ali do sastanka nije došlo.

Napominju kako je o službenom sastanku pisao i Wall Street Journal, ali ga je američka strana u posljednji trenutak otkazala pa su na sastanak Kovaču poslali Kerryjeva zamjenika Thomasa Shannona.

'Otkazivanje sastanka Kovač - Kerry zagrebački mediji protumačili su kao ozbiljan udarac hrvatskom ugledu u svijetu', istaknuto je u Tanjugovu članku o Kovaču.

Što je Kovač govorio u Izraelu?

Nakon što je u hrvatskim medijima prozvan zbog svojih izjava u Izraelu, iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova poslali su demanti u kojem su istaknuli kako 'ministar Kovač nikad nije govorio o odnosima Hrvatske i Izraela, već o 'odnosima Hrvata i Židova u vrijeme Drugog svjetskog rata''. Tome u prilog dostavili su i tonski zapis s Kovačevom izjavom koja glasi: 'Hrvati i Židovi imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata što je bio rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost'. Neki analitičari zaključili su kako je Kovačevo objašnjenje svoje izjave u Izraelu skandaloznije od mogućeg gafa da je zaboravio kad je uspostavljena država Izrael. Naveli su kako se iz ispravljene Kovačeve izjave može iščitati kako hrvatski šef diplomacije prethodnicom današnje Hrvatske smatra zločinački (još k tome poraženi) ustaški režim umjesto pobjedničke antifašističke borbe.